Koning Willem-Alexander leest de troonrede voor aan leden van de Eerste en Tweede Kamer op Prinsjesdag. Foto: ANP/ Robin van Lonkhuijsen
Meteen volgend jaar krijgen verzekerden al met een flink hogere rekening te maken: die gaat van gemiddeld 128 naar 147 euro per maand. Dat is een toename in één jaar van 14 procent. De afgelopen jaren nam de premie veel minder toe, sinds 2019 met gemiddeld 2 procent per jaar.
Dit blijkt uit berekeningen op grond van de verwachtingen die het kabinet-Rutte in de Voorjaarsnota doet. Dit jaar betalen Nederlanders 46,6 miljard euro aan zorgpremie staat in een bijlage bij die nota. Het kabinet voorspelt dat dit in 2027 63 miljard euro zal zijn.
Toegenomen zorgkosten
Oorzaak van de hogere premies zijn de gestegen inflatie en toegenomen zorgkosten. De maandpremie is een schatting, maar Zorgverzekeraars Nederland (ZN) bevestigt de trend. “Grofweg betekent een stijging van de raming van de uitgaven van x procent ook een stijging van de nominale premie met x procent”, aldus de woordvoerder van ZN.
Uit basispakket
De premiestijging kan alleen positief of negatief veranderen wanneer de inflatie zich de komende jaren anders ontwikkelt of als het kabinet besluit bepaalde vergoedingen uit het basispakket te halen of juist erin op te nemen. Verder is belangrijk of zorgverzekeraars de premiestijging dempen door bij te passen uit hun reserves. Dat zal beperkt zijn, want tijdens de coronacrisis hebben ze al een beroep gedaan op die reserves.
Inkomensafhankelijke bijdrage
Niet alleen de zorgpremies stijgen, ook de inkomensafhankelijke bijdrage die werknemers betalen via hun werkgever nemen de komende vijf jaar sterk toe: van 28,3 miljard euro dit jaar naar 35,1 miljard in 2027. Hoeveel dat per persoon is, hangt niet alleen af van of iemand werkt, maar ook van de hoogte van het salaris. Gemiddeld betalen werknemers op die manier in 2027 24 procent meer dan dit jaar.
Arne van Oranje
Dat de premies fors omhoog gaan is geen nieuws meer, alles wordt duurder.
Waar we wel even meer aandacht aan moeten besteden is de genoemde inkomensafhankelijke bijdrage.
Deze bijdrage is vanaf het begin al gemaximaliseerd maar vreemd genoeg niet geminimaliseerd. Dus elke werkende betaald dit bedrag via de werkgever.
Dit bedrag stond jarenlang op maximaal 30.000 euro waarover deze inkomensafhankelijke bijdrage van 6% betaald moest worden, dus maximaal +/-2500 euro per jaar.
Inkomens boven deze 30.000 euro betaalden niks meer dan die +/-2500 euro ook al hadden ze een inkomen wat vele malen hoger lag dan deze 30.000 euro.
De afgelopen jaren is dit bedrag wel verhoogd naar 55.000 euro maar nog steeds betalen mensen met een hoger inkomen niet meer dan iemand met een inkomen van 55.000 euro.
Daarom wordt het tijd om deze maximalisatie weg te halen en de bredere financiële schouders ook hun aandeel te laten betalen naar inkomen.
Dan kan waarschijnlijk ook het bedrag wat lagere inkomens betalen naar beneden waardoor deze iets meer overhouden om van rond te komen.
Koos Dirkse
De premie is gebaseerd op de totale zorgkosten per jaar. Wordt het niet eens tijd dat men zich gaat buigen over de uitgaven?! Dan komt men er achter, dat er zeer veel onnodige uitgaven van zorggeld zijn. Denk aan de 35% onnodige bureaucratie, inefficiëntie, instellingen die aan heg zorgkosteninfuus hangen zonder enige bijdrage en ga zo maar door!
Circa 30 miljard euro valt er zeker te bezuinigen!
Anton Maes
Sowieso zal het bedrag wat met de inkomensafhankelijke bijdrage via de Belastingdienst wordt opgehaald, omhoog gaan, omdat langs deze weg 50% van de kosten van de Zorgverzekeringswet moet worden betaald. Dat staat in de wet. Het voorstel wat jij beschrijft, is zoals bekend destijds door de VVD geblokkeerd ten tijde van de start van het kabinet Rutte/Samson.
Peter Koopman
De kosten voor service door verpleegkundigen en verzorgenden IG zijn geflatteerd. De SER informeerde ons allen op 12 mei 2021 dat de betreffende honorering 6% achter loopt op CAO lonen in de Publieke sector en 9% op lonen in de marktsectoren. Dat was peil 2021, in dit jaar zijn in de publieke sector de lonen van basisschool leraren met 10% verhoogd en de politie kreeg een CAO loonsverbetering van 9,5 %. Tot op heden is van deze achterstand slechts 1,13 % gerepareerd. NB de OVA bijdragen dienen niet voor reparatie van voornoemde structurele achterstand, maar voor indexering en zijn dus van conjuncturele aard. Deze indexeringen hadden/hebben dus een te lage basis, evenals alle toeslagen en pensioengrondslag. Nu niet meer weglachen of over “roeping” praten, maar eerlijk gaan repareren! Of ons neerleggen bij een OP=OP beleid en dalende arbeidsparticipatie. Het peil van de huidige zorgpremie leunt op structurele onderbetaling van de kern van professionele zorgverleners.
HHor
Het is te absurd dat de zorgverzekeringspremie zo veel stijgt. De zorgsector kamp met zo veel inefficiënties, en zo veel onnodige uitgaven dat de burger er nu voor op moet draaien. Laat VWS, de zorgsector en de zorgverzekeraars eerst maar eens inzetten op minder aan de zogenaamde vrijgevestigde specialisten uit te geven. Laat ze ook stoppen met allerlei onnodige en veel te dure advies-, ICT- en wervingsbureaus. Daarnaast zijn al die megalomane fusieorganisaties een kluwen van onnodigheid en geldverspilling.