Over twee jaar komt een sociale robot op de markt die is ontwikkeld om gehandicapte mensen en eenzame of demente ouderen te helpen. Deze Caredroid gaat de laatste onderzoeksfase in. Hij wordt hierbij ingezet in Amsterdamse zorginstellingen waaronder Mentrum, Osira/Amstelring, Alzheimer Amsterdam. Dat meldt Spitsnieuws.
”De Caredroid kan zeker een forse kostenbesparing zijn in de toenemende zorgkosten”, zegt Matthijs Pontier in Spitsnieuws, onderzoeker/psycholoog en gespecialiseerd in het ontwikkelen van moreel besef bij machines in de zorg. Pontier werkt mee aan de ontwikkeling van de zorgrobot bij CAMeRA, het interdisciplinair onderzoeksinstituut van de VU. Het instituut kijkt naar technologische oplossingen die de bestaande zorg kunnen aanvullen of vervangen.
Zorgrobot Caredroid
De Caredroid is fysiek een robotmeisje van een halve meter hoog of een bewegende figuur op de computer. Pontier: “De robot is sociaal-emotioneel intelligent, kan morele beslissingen nemen en communiceren. Dat kan betekenen dat de robot vraagt hoe een oudere zich voelt, of aanspoort tot het maken van een wandeling bijvoorbeeld. We stoppen veel patiëntenkennis van de zorgverleners in de robot. Ook leert de robot van haar ervaringen met patiënt, ‘leert’ hem/haar kennen en bouwt zo een persoonlijke relatie op.”