De zorgpartijen hebben een reeks voorstellen om preventie de komende vier jaar van de grond te krijgen. Ze stellen domeinoverstijgende samenwerking voor tussen het sociale- en zorgdomein. Dat kan met meerjarige financiering over de schotten van zorg heen.
Brede aanpak
Een brede aanpak van preventie is nodig en moet zich richten op huisvesting, weerbaarheid, schulden en armoedebestrijding. Geestelijke verzorging moet toegankelijker, vinden de zorgpartijen, omdat veel sociale problematiek samenhangt met niet-medische zingevingsvragen. “Dit soort laagdrempelige zorg kan helpen in preventie”, aldus de schrijvers.
Andere wensen zijn: terugdringing van ongezonde producten (tabak, alcohol, suiker, vet) en het stimuleren bij werkgevers van “goed en inclusief werkgeverschap en gezond gedrag van werknemers”. Verder moet een nieuw kabinet de harde leeftijdsgrens in de Jeugdwet afschaffen.
Lagere werkdruk
Tweede punt is de werkgelegenheid. De zorgpartijen willen de werkdruk verminderen en de bureaucratie verlagen. Dat kan door het beter inzetten van digitale middelen en arbeidsbesparende technologie. De sector roept de politiek ook op “woordelijke waardering” voor zorgmedewerkers om te zetten in “financiële ruimte om betere arbeidsvoorwaarden en een beter salaris te realiseren voor specifieke beroepsgroepen in de zorg.”
Ten slotte willen de zorgpartijen de digitalisering versnellen. Meer kansen kunnen benut worden voor e-health, zodat ook “zorg dichtbij de patiënt kan worden geleverd door online contact tussen zorgverlener en patiënt en telebegeleiding.” Digitalisering is ook essentieel om de juiste zorg op de juiste plek mogelijk te maken. Betere data helpen de professionals en patiënten bij diagnostiek en behandeling, aldus de briefschrijvers..
Peter Koopman
Mooi dat branche-overstijgend geadviseerd wordt aan informateur. Zeker arbeidsvoorwaarden ( CAO ) per zorgbranche verschillend is niet meer passend bij de beroepen verpleegkundige en verzorgende. Weer tijd voor een categoriale CAO voor deze beroepen? Echter ook alles onder het containerbegrip “zorg” wegstoppen maakt de mensen die hierom vragen en zij die dit aanbieden onzichtbaar. “Zorg” is een VWS container budget, een financiële paragraaf. Er bestaat bijvoorbeeld een internationale “dag van de verpleging” ( 12 mei, geboortedag Florence Nightingale ). Het is niet wenselijk om dit om te dopen tot “dag van de zorg” een viering dus van het zorgbudget. Hoop dat de informateur ondanks dat containerbegrip de mensen daarin zichtbaar weet te maken. De “Zorgmarkt” is immers vooral een “Arbeidsmarkt” van mensgerichte mensen.
leovansister
Dit zijn hele relevante aandachtspunten voor de hele zorgsector en de burgers en daarom goed dat dit aan de formateur is verteld. Daarnaast is het structureel, langjarig, flink vergroten van de IC-capaciteit in Nederland ook een must om daarmee uit de huidige “wurggreep” van het aantal IC-bedden te komen en bij code zwart weg te blijven.