Een woordvoerder van het ministerie van VWS bevestigt dit bedrag. Met deze korting wil het kabinet de stijgende zorgkosten dempen. Die lopen sterker op dan vorig jaar op Prinsjesdag door het kabinet-Rutte werd verwacht. De zorguitgaven komen in 2027 niet uit op 97,2 miljard, maar 108 miljard euro. Hierdoor nemen de zorgpremies en de inkomensafhankelijke bijdragen die werknemers betalen sterk toe.
Veertien zorgpartijen
Op welke terreinen het kabinet 1,5 miljard euro wil bezuinigen, is onduidelijk. Dat is onderdeel van de gesprekken over het IZA die nu tussen veertien zorgpartijen lopen. De onderhandelingen werden onlangs tijdelijk vertraagd door het plotselinge opstappen van Ronnie van Diemen, directeur-generaal curatieve zorg bij VWS.
Om de bezuinigingen van 1,5 miljard mogelijk te maken “investeert” het kabinet 228 miljoen euro, aldus VWS. Dat geld is waarschijnlijk voor stimuleringsregelingen en subsidies, bijvoorbeeld om versnelling van de digitalisering in de sector te realiseren en de transformatie naar de Juiste Zorg op de Juiste Plek.
Definitief akkoord
De verwachting is dat de hoofdlijnen van het IZA begin juli zijn vastgesteld. Het definitieve akkoord moet eind augustus klaar zijn. Dat is net op tijd om de financiële gevolgen van de IZA-maatregelen te verwerken in de Miljoenennota 2023 en de VWS-begroting 2023, die op 20 september (Prinsjesdag) worden gepubliceerd. Het IZA is de opvolger van het Hoofdlijnenakkoord (HLA) en gaat in op 1 januari 2023. De afspraken hebben een looptijd van vier jaar.
Stijging zorgpremie
Minister Kuipers van VWS gaf woensdag antwoord op vragen van VVD-Kamerlid Tielen over de sterke kosten- en premiestijging, naar aanleiding van een bericht op Skipr. Zijn voorlopige inschatting is dat de premies de komende vijf jaar gemiddeld met 35 euro per maand stijgen. Hij presenteert op Prinsjesdag een definitief cijfer, omdat hij wacht op onder meer een nieuwe inflatieprognose van het Centraal Planbureau (CPB) en een actuele inschatting van de uitgaven door de zorgverzekeraars.
Arne van Oranje
Ze zijn echt helemaal van de pot ger*kt. 1,5 miljard euro per jaar bezuinigen in een sector waar al te weinig geld in geïnvesteerd wordt.
Want alle stijgingen die nu geraamd worden zijn voornamelijk inflatiecorrectie, die vindt ook plaats buiten de zorgsector, en de verwachte groei in zorgbehoefte. Dat is alleen nog maar geld om de zorg zoals die nu is in stand te houden.
Peter Koopman
1,5% bezuinigen op “de Zorg” lijkt niet veel, maar moet o.a. afgezet worden tegen de groei van het aantal Nederlanders, de veranderende samenstelling van de bevolking, de toenemende vraag en verwachtingen en vooral professionele mogelijkheden. Nu is “Zorg” bij VWS een containerbegrip en bevat diverse uiteenlopende “begrotingsposten”. Inzake verpleegkundige zorg ( verzorgenden IG, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten ) is nu al duidelijk dat er veel meer wordt bezuinigd omdat er vele vacatures zijn en blijven! Hier speelt ook mee dat de structurele loonachterstand t.o.v. CAO’s in de publieke sector ( SER rapport 12 mei 2021) door het huidig kabinet dit jaar vergroot is en er dus “Op=Op beleid” zal moeten worden toegepast. De huidige te lage zorgpremie’s zijn oa mogelijk door onderhonorering van deze beroepen. Deze achterstand is onrechtvaardig en dient gecorrigeerd te worden. En toch bieden deze beroepen nog steeds een zinvolle bijdrage aan de Nederlandse samenleving, maar deze zal qua omvang structureel moeten gaan krimpen.
Koos Dirkse
Ze begrijpen er werkelijk geen bal van! Die 228 miljoen euro zal wel weer besteed worden aan commissies en administratief personeel om uit te zoeken waar bezuinigd kan worden. Bijna 40% van die 108 miljard wordt besteed aan onnodige bureaucratie. Door inefficiëntie gaan er miljarden over de balk. Er wordt alleen maar gekeken naar de totale kosten, maar begin eens te kijken naar de UITGAVEN! Een zorgaanbieder besteed circa 35% van de tijd aan onzinnige administratie, waardoor even zoveel patiënten minder behandeld kunnen worden!
Koos Dirkse
Probeerde vanochtend afspraak te maken met huisarts in het gezondheidscentrum. Ik kreeg een telefoonbeantwoorder die het volgende aangaf (heeft overigens niets met de staking van vandaag te maken): “Wij kampen met een enorme onderbezetting. De assistentes aan de balie zijn niet bevoegd om afspraken te maken. Zij gaan aan het eind van de dag met de huisartsen in overleg of een afspraak mag worden ingepland!”
Wegens onvrede zijn acht medewerkers vertrokken, bij de naast gelegen apotheek: 11 assistentes (sommigen werkten er al 30 jaar). Leve de gezondheidszorg anno 2022!
leovansister
Catch 22 – bezuinigen terwijl de zorgkosten explosief stijgen. Misschien maar eerst de bureaucratie in de zorg eruit slopen?
Maria
Asielzoekers bij binnenkomst al aanvullend verzekerd, vele Nederlanders kunnen zich dat niet meer veroorloven evenals verzekering tandarts.
Stop met 10 min consulten zeker voor oudere mensen ,luisteren is er niet meer bij er wordt veel over het hoofd gezien.DBC ,s hierzien.
Moest na 24 uurs bloeddruk meting aangevraagd door neuroloog uitslag bij uroloog halen, heb prima nierfunctie heb dit geweigerd.
Echtgenoot slaaponderzoek thuis gehad werd dag opname voor gerekend, zo heb ik nog vele voorbeelden ,Aangegeven bij zorgverzekeraar maar die doet niets