Zorginstellingen gaan steeds vaker een samenwerking aan. In het eerste kwartaal van 2012 werden in totaal 74 samenwerkingen aangekondigd, tegenover een totaal van 97 samenwerkingen die over geheel 2011 werden aangekondigd. Opvallend is dat het in minder dan tien procent van de gevallen gaat om een fusie. Dit staat in de zorgsamenwerkingsmonitor over het eerste kwartaal van 2012 van managementadviesbureau JBR.
Het opvallend lage aantal fusies is volgens Stephan van de Vusse van JBR te wijten aan de door het kabinet afgekondigde fusietoets. Van de Vusse: “Zorginstellingen die willen fuseren moeten nu al rekening houden met de zorgspecifieke fusietoets, terwijl de beleidsregels van de NMa op dit gebied nog erg onduidelijk zijn. Ik ken meerdere zorginstellingen die willen fuseren om een levensvatbare organisatie te behouden, maar ze gaan nu de eerste fase in onder het mom van samenwerking. Als je het in dit stadium een fusie noemt, ga je een onduidelijk traject in bij de NMa. Verleent de NMa geen toestemming, dan wordt je een heel eind teruggeworpen en leidt de organisatie enorme imagoschade.”
Cure en care
53 van de aangekondigde samenwerkingen in het eerste kwartaal van 2012 vinden plaats in de cure sector. Ziekenhuizen werken bijvoorbeeld samen met gespecialiseerde centra op het gebied van oncologische zorg. De overige 21 samenwerkingen spelen zich af in de care sector. Als de trend doorzet, zal het aantal samenwerkingsverbanden in 2012 uitkomen tussen de 250 en 300. Dit is een verdrievoudiging van het aantal samenwerkingen ten opzichte van afgelopen jaar.
Krachten
In de zorg spelen er volgens de monitor sterke krachten waardoor instellingen moeten gaan samenwerken. De belangrijkste redenen zijn de volumecriteria van de zorgverzekeraars, waardoor partijen medische disciplines gaan bundelen om te kunnen voldoen aan de norm en de regionalisering van de zorg. Ook de veranderingen in het zorgstelsel, zoals bijvoorbeeld de WMO en de veranderende AWBZ is een reden om een samenwerking aan te gaan.
De zorgsamenwerkingsmonitor over het eerste kwartaal van 2012 is opgesteld op basis van digitale nieuwsberichten en informatie gepubliceerd door een aantal zorgmedia, waaronder Skipr, bekendmakingen van de Nationale Mededingingsautoriteit en de Zephyr database van Bureau van Dijk.