Zorgthuisnl is blij met de VWS-ambities om de administratietijd te halveren en de digitalisering te boosten. “Wij hopen dat zorgaanbieders in de toekomst ruimer de mogelijkheid krijgen om digitale hulpmiddelen te benutten”, aldus Zorgthuisnl. Om deze technologieën effectief in te zetten, is verdere ontwikkeling van bestaande tools nodig volgens de brancheorganisatie. “Zeker op het gebied van verlichten van administratieve lasten wordt er hoopvol gekeken in de richting van AI-systemen. Echter is deze technologie relatief nieuw waardoor verdere toespitsing op het zorgveld noodzakelijk is.” Ondanks de vermindering van administratieve lasten benadrukt de koepel dat digitalisering geen oplossing is voor de personeelskrapte.
Verbreding IZA
Tevreden is Zorgthuisnl met de verbreding van het Integraal Zorgakkoord (IZA) met een welzijnsakkoord. Het “voorlopig uitblijven van concrete maatregelen, duidelijke beleidsvoornemens en investeringen in preventie binnen het nieuwe regeerprogramma” vindt de brancheorganisatie echter zorgwekkend. “Ook ontbreekt een samenhangende preventiestrategie die zich richt op het voorkomen van zwaardere zorg door middel van samenwerking, welzijnswerk en mantelzorg.” Zorgthuisnl hoopt dat deze punten verder worden uitgewerkt in het zorg- en welzijnsakkoord en het hoofdlijnenakkoord ouderenzorg.
Peter Koopman
Goed teken dat positieve preventie nu een link krijgt naar “welzijn” en het is m.i. beter dit voor een flink deel daaronder te brengen. ( vind positieve preventie wel belangrijk, maar omdat ik behandeling en verpleging nu meer van belang acht. ). Omdat in deze tijd veiligheid ( defensie ) terecht meer accent krijgt is het logisch om ombuiging van voorheen zeer wenselijk beleid, te billijken. Naar mijn mening zullen we nu op “behandeling en verpleging”, gezien de huidige wachttijden niet kunnen bezuinigen, anders dan door het struktureel tekort aan zorgprofessionals wordt veroorzaakt. Op=Op beleid is dan rechtvaardig! Het verminderen van “remgeld” ( eigen risico ) lijkt me niet wenselijk en de reden daartoe, onder het huidig beleid, is gebaseerd op de terechte constatering dat mensen met een (te) laag inkomen hierdoor zorg mijden. Het is dus een kwestie van inkomensbeleid en geen zorgbeleid, toch?