Het RIVM-advies voor het zorgvervoer geldt al langer en is opgesteld omdat een groot deel van de gebruikers tot de risicogroepen behoort. Maar door de versoepelingen zal de vraag naar vervoer toenemen en wordt het steeds moeilijker om aan die vraag te kunnen voldoen, verwacht de ondernemersvereniging.
Toename
“Vervoerders zagen de afgelopen tijd al een toename van de vervoersvraag, omdat de maatschappij steeds verder openging”, stelt KNV. “Zo trokken onder meer de aantallen ritten in het vervoer van en naar ziekenhuizen aan, nadat steeds meer reguliere zorg weer werd ingepland en ingehaald.”
Veilig
Bertho Eckhardt van KNV Zorgvervoer en Taxi wil dat het RIVM opnieuw naar het advies gaat kijken en als dat mogelijk is zelfs intrekt. “Vanzelfsprekend zullen vervoerders – zoals altijd – alles op alles zetten om het vervoer op een zo veilig mogelijke wijze te laten plaatsvinden.”
Van Dissel
Een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) legt uit dat het protocol voor zorgvervoer inderdaad is gebaseerd op adviezen van het Outbreak Management Team (OMT), dat wordt voorgezeten door RIVM-directeur Jaap van Dissel. “In theorie kan de sector die adviezen natuurlijk naast zich neerleggen.” Als de KNV graag een nieuw advies wil dat is gericht op de huidige stand van de pandemie, dan moet de vereniging contact opnemen met het RIVM, zegt hij.
Voorzichtig
De woordvoerder wijst er wel op dat in het laatste OMT-advies aan het kabinet wordt benadrukt dat kwetsbare mensen komende tijd nog extra voorzichtig moeten zijn, omdat zij een verhoogd risico lopen op ernstige ziekte na een coronabesmetting. “Dat geldt dus ook voor de mensen die gebruik maken van zorgvervoer.” (ANP)