Eline Tuijn, medisch adviseur bij CZ, zegt tegen Nieuwsuur: “Dit is een kans voor klinieken om weer een hele grote populatie aan te boren om te behandelen.” Jacques van Limbeek van Zilveren Kruis: “Een aantal klinieken doet het uitstekend, bij een ander groot aantal gaat het alleen om geld. Wat je dan ziet is dat niet de verzekerde met haar probleem centraal staat, maar het verdienen het belangrijkst is.”
Kunstmatig duur
Het nieuwsmedium schrijft dat zorgverzekeraars al langer zien dat zorg bij zelfstandige revalidatieklinieken soms kunstmatig duur wordt gemaakt. Er kan een hoger tarief worden gedeclareerd als een revalidatiearts wordt toegevoegd aan het team van behandelaren, terwijl de betrokkenheid van deze persoon gering is. Eline Tuijn van CZ ziet dat klinieken meer declareren dan nodig is, bijvoorbeeld door een patiënt een paar uur meer te laten revalideren.
Gat dichten
Tuijn ziet graag dat het gat tussen eenvoudige behandelingen bij de fysiotherapeut en dure behandelingen bij zelfstandige klinieken wordt gedicht, zegt ze tegen Nieuwsuur. Jacques van Limbeek van Zilveren Kruis vindt dat de overheid een aantal klinieken zou moeten aanwijzen die medisch-specialistische zorg voor chronische pijn kunnen leveren.
Jessica Varkevisser, bestuurder van Stichting Revalidatiegeneeskunde Nederland, herkent zich niet in het beeld dat de verzekeraars schetsen.