• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 6

  1. Arne van Oranje

    De overheid en zorgverzekeraars gaan repressief handelen op een situatie die ze zelf veroorzaakt hebben door beleid, bezuinigingen, marktwerking, bemoeienis tot in de behandelkamer en wurgende omzetplafonds.
    Maar ze lijken niet te willen inzien dat dit aan hun eigen handelen ligt en bloed de zorg langzaamaan dood. Hulde!!!

  2. Henk Handlogten

    Het heeft geen zin de schuld ergens neer te leggen, Het betreft een, door de jaren heen, terugkerend probleem.
    Wel moet gezegd worden dat het lange termijn personeel-, opleiding- en capaciteitsbeleid in de zorgsector de afgelopen veertig jaar herhaaldelijk reactief van aard is geweest, maar ook niet was afgestemd op het interne (medisch-) organisatiebeleid en zeker geen rekening hield met arbeidsmarktkrapte.
    Iedereen die in de zorg werkt weet dat het niet de eerste keer is dat parkeerplaatsen van ziekenhuizen bezet zijn met auto’s van uitzendbureaus. Oorzaak: bepaalde groepen zorgverleners (a) ‘gaan voor het geld gaan’ en (b) zijn ontevreden zijn met de werkplek.
    Het is dus niet vreemd dat de overheid en de verzekeraars daar (met geweld) op willen ingrijpen. Het is beter dat de zorgsector met het oog op de nabije toekomst structureel regelt. Dat is echt nodig…

  3. Anouk ten Arve

    ZN positioneert als kernvraag hoe zij werkgevers en professionals kunnen helpen om het urgente probleem (arbeidsmarkttekorten) én de vernieuwing van de gezondheidszorg op te pakken, aan te pakken en op te lossen.

    In de vijf versnellingsdoelen vind ik er geen 1 die gaat over hoe zorgverzekeraars en zorgkantoren zelf gaan vernieuwen om werkgevers en professionals te helpen. In de praktijk zijn prachtige voorbeelden over hoe andere financieringsvormen zoals Lump-sum afspraken leiden tot minder werkdruk bij medewerkers en een betere kwaliteit van zorg. Hierdoor daalt het onder andere het verzuim en is er direct minder noodzaak aan inhuur van ZZP-rs!

  4. Maartenuitarnhem

    Ahh de de zorgverzekeraars dienen de belangen van van de verzekerden. Gelukkig maar. Nu zit ik in de ggz-hoek. Toch vraag ik me af waarom zoveel psychologen geen contract willen met zorgverzekeraars, daar zijn zorgverzekeraars en overheid tegen, maar die leveren dezelfde goede zorg, maar de verzekeraar betaalt maar 70%, dus zijn ze spekkoper, waarom zijn de wachtlijsten een half jaar als je verplicht verzekerd bent en naar een hulpverlener wilt met een contract? Waarom rennen al die hulpverleners weg uit die instellingen? Het antwoord van de overheid en verzekeraar? Meer dwang en tarief afspraken. Wat een aanfluiting.
    Toen ik als HBO verpleegkundige in aanmerking wilde komen voor een (toen was het een pilot) contract met de zorgverzekeraar stonden de tarieven vast, en maakte ik meer kans op een contract als ik van te voren aangaf hoeveel % ik onder het bedrag wilde gaan zitten. Uiteindelijk hebben die zorgverzekeraars geen idee van kwaliteit. Geen capaciteit voor maatwerk en is het handiger duimschroeven aandraaien van groter contractanten. Zeg nou niet dat je het belang van de verzekerden behartigt, als je kerndoel het beteugelen van kosten is. Maar populair is het wel: de zzp er is een graaier. Hebben we mooi het eigen paadje weer schoon.
    Maarten Steverink

  5. Mauk van Heemstra ZorgSteedsBeter

    Waar het aan leidinggevenden ligt om medewerkers aan boord te houden, door de werkomstandigheden daarop aan te passen, want anders ligt het aan jou dat medewerkers weglopen, hebben verzekeraars veel invloed op de bureaucratie die velen wegjaagt, als juist ook gelijkwaardigheid: waar verzekeraars zich nu vaak gedragen als onderhandelaars vanuit macht die ‘inkopen’ met ‘inkopers’, in plaats van met ‘relatiebeheerders’ die samen met zorgverleners tot een gelijkwaardige afspraken te komen, waarin de zorgverlener ach gehoord en erkend voelt.

    Ook hebben de zorgverzekeraars meer mogelijkheden om macht uit te oefenen op de ICT-leverantie-monopolies, die gebruiksvijandige ICT-systemen in stand houden, die de bureaucratie nodeloos verergeren.

    En gelukkig dat verzekeraars nu plots voor effectieve zorg willen gaan ?.