Zorgverzekeraars hebben 75 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het fonds. Daarmee willen ze de wijkverpleging een ‘boost’ te geven. Aanbieders kunnen met het geld de IZA-doelstellingen makkelijker behalen. Het geld kunnen zorgaanbieders in de wijkverpleging gebruiken voor onder andere passende zorg (met bijvoorbeeld hulpmiddelen), lokale en regionale samenwerking in de zorgketen versterken, nieuwe medewerkers opleiden en de regeldruk aanpakken.
IZA-fonds wijkverpleging
Op de website www.izafondswijkverpleging.nl kunnen zorgaanbieders onder voorwaarden, die opgesteld zijn door de brancheverenigingen, een aanvraag voor een bijdrage uit het IZA-fonds Wijkverpleging indienen. Het is bedoeld voor eenmalige projecten of voor ondersteuning bij het opstarten of opschalen van een initiatief dat bijdraagt aan de doelen van passende zorg. Het is niet de bedoeling dat er zorg mee wordt gefinancierd, want daarvoor bestaat de reguliere bekostiging vanuit de Zorgverzekeringswet (Zvw). Het fonds staat open sinds 20 maart. Aanbieders krijgen tot en met 31 mei 2023 de mogelijkheid om via de website een aanvraag in te dienen.
Integraal Zorgakkoord
Het IZA-fonds Wijkverpleging vloeit voort uit het Integraal Zorgakkoord (IZA) waarin partijen behalve de financiering van het fonds ook hebben afgesproken structureel meer geld in de wijkverpleging te steken. Mede door de vergrijzing in Nederland is voorzien dat het aantal cliënten zal toenemen. Vanaf 2023 tot en met 2026 wordt elk jaar meer geld in de wijkverpleging geïnvesteerd. Dit jaar gaat er 3,8 miljard euro naar de wijkzorg, in 2026 is dat 4,1 miljard euro.
ZN-directeur Wout Adema
Directeur zorg van ZN, Wout Adema , vindt de extra gelden voor de wijkzorg belangrijk: “De wijkverpleging staat voor een grote uitdaging. Ruim een half miljoen cliënten is inmiddels aangewezen op wijkverpleegkundige zorg, en die groep zal verder groeien de komende jaren. Deze cliënten ontvangen zorg in hun eigen woning, dat is heel waardevol. Het is belangrijk dat we investeren in wijkverpleegkundigen en verzorgenden. We willen met dit fonds voor de wijkverpleging concrete verbeteringen realiseren die de thuiszorg als werkomgeving aantrekkelijker maken, zodat de verzekerden blijvend kunnen vertrouwen op goede zorg thuis.’’
Investeren in wijkverpleging
“Het is belangrijk dat er meer geïnvesteerd wordt in wijkverpleging”, stelt Caroline Beentjes, voorzitter ActiZ kerngroep Zorg Thuis. “De wijkverpleging is de spin in het web van thuiswonende kwetsbare mensen. Als een van de weinige beroepsbeoefenaren die achter de voordeur komen, hebben wijkverpleegkundigen een belangrijke rol in het thuis kunnen blijven wonen van mensen en het voorkomen van zwaardere zorg.”
Hans Buijing, bestuurder Zorgthuisnl is blij met de oprichting van het IZA-fonds. “Deze ‘boost’ is hard nodig voor de wijkverpleging. Zorgaanbieders zelf hebben weinig financiële investeringsruimte, waardoor zij de gelden uit dit fonds goed kunnen gebruiken. Als ActiZ, ZN en Zorgthuisnl hebben we de afgelopen maanden constructief samengewerkt om dit fonds op te richten. We houden deze samenwerking vast.”
Investeringsakkoord Opleiden Wijkverpleging
Een andere investering in de wijkverpleging komt van Conny Helder, minister voor Langdurige Zorg. Zij investeert de komende drie jaar 150 miljoen euro in het opleiden van verzorgenden en verpleegkundigen in de wijkverpleging. Dit staat in het onlangs getekende Investeringsakkoord Opleiden Wijkverpleging, dat moet leiden tot voldoende en goed opgeleide wijkverpleegkundigen. ZN heeft dit akkoord ondertekend, samen met ActiZ, Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland en Zorgthuisnl.