De bijdrage uit het Zorgverzekeringsfonds is gebaseerd op een prognose van onderzoeksbureau Gupta. Die schat dat de zorgverzekeraars dit en vorig jaar in totaal minimaal 1,7 miljard euro betalen voor deze coronazorg: 1,3 miljard euro in 2020 en nog zeker 0,4 miljard euro dit jaar. Als die 0,4 miljard voor 2021 oploopt of meevalt, kan ook de compensatie worden aangepast.
De forse bijdrage uit het Zorgverzekeringsfonds leidt waarschijnlijk tot hogere zorgpremies en belastingen. Het basispakket wordt voor ongeveer de helft betaald met geld uit dit fonds en de rest via de zorgpremies van verzekerden. Het Zorgverzekeringsfonds wordt gefinancierd door belastingen en inkomensafhankelijke (werkgevers)bijdragen. Het tekort dat door de uitkering ontstaat, wordt vanuit deze bronnen weer aangevuld.
Reserves
De komende maanden publiceren de zorgverzekeraars hun resultaten over 2020. Naar verwachting leidt dat “uitzonderlijke jaar” tot verschillen tussen de resultaten van de individuele zorgverzekeraars, aldus ZN. De brancheorganisatie laat weten dat ze de bijdrage uit het Zorgverzekeringsfonds niet (deels) in hun reserves zullen stoppen. “Als uit de resultaten blijkt dat de buffers toenemen, blijft dit geld bij alle zorgverzekeraars beschikbaar voor de zorg”, aldus ZN: “Verzekeraars investeren het in onder meer vernieuwing en kwaliteitsverbetering van de zorg en het beperken van toekomstige premiestijgingen.”
Uitzonderlijk positief
Zorgverzekeraars zullen over het jaar 2020 een uitzonderlijk positief resultaat realiseren, verwacht bestuursvoorzitter Aad de Groot van zorgverzekeraar DSW: “Maar het catastrofeartikel in de Zorgverzekeringswet houdt geen rekening met een mogelijke vraaguitval van reguliere zorg, zoals wij die nu in de eerste en tweede golf van de coronapandemie hebben gezien. Hierdoor hebben zorgverzekeraars minder uitgaven.”
De Groot denkt dat door de bijdrage van 1,2 miljard euro een tekort ontstaat in het Zorgverzekeringsfonds, dat de “komende jaren moeten worden aangevuld. VWS zal daarom naar alle waarschijnlijkheid de rekenpremie (basis voor de zorgpremie) het komend jaar hoger vaststellen.” DSW belooft de extra bijdrage te gebruiken voor de compensatie van de stijging van de rekenpremie als gevolg van de coronapandemie.
P.L.M.L. Gruijters
Dit kan toch niet de bedoeling zijn?
Door de Corona uitbraak was er in 2020 minder vraag naar reguliere zorg waardoor zorgverzekeraars een positief resultaat hebben op de basiszorgverzekering en op de aanvullende verzekering over 2020.
Voor de coronagerelateerde kosten kunnen zorgverzekeraars aanspraak maken op bijdragen uit de compensatieregeling vanuit het Zorgverzekeringsfonds. Dit Zorgverzekeringsfonds wordt gefinancierd uit belastingen en inkomensafhankelijke (werkgevers)bijdragen en het tekort wordt vanuit deze bronnen weer aangevuld.
Dit kan toch niet de bedoeling zijn? Winst maken op premies en een beroep doen op belastingen? Een deel van de reguliere zorgvraag zal ook in de toekomst niet ingehaald worden en verdampen en dus niet vergoed hoeven worden door zorgverzekeraars uit de verzekeringspremies.
De brancheorganisatie zegt dat zorgverzekeraars de bijdragen uit het Zorgverzekeringsfonds niet (deels) in hun reserves zullen stoppen. (Echter) volgens Achmea moet het positieve resultaat in 2020 op de basis- en aanvullende verzekeringen helpen om de financiële buffers wat te laten groeien en kan het later ingezet worden om de zorgpremies meer stabiel te houden. DSW belooft de extra bijdrage te gebruiken voor compensatie van de stijging van de rekenpremie die hoger wordt omdat het Zorgverzekeringsfonds weer moet worden aangevuld.
De catastrofe regeling bestaat naast de financiële bijdrage die zorgverzekeraars jaarlijks al uit het Zorgverzekeringsfonds ontvangen vanuit de risicoverevening en betreft ten tijde van een pandemie een tegemoetkoming in de kosten. Dit indien de zorgkosten t.g.v. de catastrofe aanzienlijk hoger zijn dan bij de toekenning van de vereveningsbijdrage werd verwacht. Mijns inziens zou de tegemoetkoming daarom slechts de méérkosten moeten betreffen waarbij de minderkosten dus in mindering moeten worden gebracht.
Nelleke Gruijters