In de strijd tegen fraude met zorggelden, wil minister Edith Schippers (VWS) zorgverzekeraars inzage geven in de medische dossiers van hun verzekerden. Dat blijkt uit een wijzigingsvoorstel voor de Wet marktordening gezondheidszorg dat zij aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Het wijzigingsvoorstel is gericht op de restitutieverzekeringen. Hierbij dient de verzekerde de nota zelf in bij de verzekeraar. Tot nog toe was het verzekeraars niet toegestaan om in het medisch dossier te kijken, hetgeen de materiële controle bemoeilijkt. Daarbij gaan de verzekeraars na of een nota klopt.
Overigens krijgen verzekeraars niet zondermeer inzage in de dossiers van hun klanten. Uit de toelichting op het wijzigingsvoorstel is inzage in het medisch dossier alleen in uiterste instantie mogelijk.
Discussie
Schippers speelde al langer met het idee om de inzagemogelijkheden te vergroten. Ze liet het Rotterdamse iBMG in 2012 al eens onderzoeken in hoeverre verbreking van het medisch beroepsgeheim fraude kan tegengaan. De conclusie destijds was dat wijziging van de regels niet nodig was. Wel was er veel onduidelijkheid over wanneer zorgverleners hun beroepsgeheim mochten doorbreken. Die onduidelijkheid wil Schippers met het nieuwe wijzigingsvoorstel wegnemen.
Hoeveel mensen in Nederland een restitutiepolis hebben, is niet precies bekend. Vektis, het bureau dat onder meer de declaratiestromen regelt, vraagt jaarlijks ook gegevens uit over de nieuw afgesloten polissen. Informatie over het aantal restitutie- of naturapolissen is echter per verzekeraar niet vergelijkbaar. Het bureau durft daar geen uitspraken over te doen.
Uit cijfers van Independer blijkt dat de restitutiepolis steeds minder vaak wordt afgesloten. Van de 1,1 miljoen overstappers in 2014, bediende de vergelijkingssite 15 procent. Dit jaar had vijfentwintig procent van de via Independer afgesloten verzekeringen een volledige restitutiepolis. In 2012 was dit nog zeventig procent. (Daan Marselis)