Zorgverzekeraars zijn niet blij met het besluit van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) om een door Amsterdam UMC zelfgemaakt medicijn voor patiënten met een zeldzame stofwisselingsziekte van de markt te halen. De verzekeraars moeten nu weer het duurdere alternatief vergoeden, terwijl niet duidelijk is of dit middel veiliger is. Dit meldt het NRC.
Vorig week maakte Amsterdam UMC bekend op last van de inspectie te stoppen met de bereiding en uitgifte van een middel bedoeld voor de behandeling van de zeldzame ziekte CTX, ofwel cerebrotendineuze xanthomatose. Daarvan zijn in Nederland ruim zestig patiënten. De IGJ stelt dat de grondstof voor het medicijn niet betrouwbaar getest kan worden en dat het middel mogelijk onzuiverheden bevat. Of dit werkelijk zo is, wordt verder uitgezocht.
Het medicijn van het Amsterdam UMC is vergelijkbaar met het peperdure middel van farmaceut Leadiant. Tot voor kort konden patiënten met de stofwisselingsziekte het geneesmiddel verkrijgen voor 30 tot 40 duizend euro per jaar. Toen Leadiant de prijs vervijfvoudigde gaven de verzekeraars aan het middel niet langer te vergoeden. Daarop besloot Amsterdam UMC om het middel zelf te bereiden en beschikbaar te stellen tegen kostprijs, zodat de zorg voor deze patiënten gegarandeerd bleef.
Zorgverzekeraars vergoeden sinds de terugroepactie weer het middel van Leadiant, omdat patiënten ervan afhankelijk zijn. Maar ook in die pillen zijn “onzuiverheden” gevonden, zo blijkt uit een rapport van de Europese medicijntoezichthouder EMA. Die waren echter ongevaarlijk voor patiënten, oordeelde de EMA. Huub Schellekens, hoogleraar farmaceutische biotechnologie aan de Universiteit Utrecht, stelt dat de verontreiniging in het Amsterdamse middel vermoedelijk net zo onschuldig is. Uit tests door een gecertificeerd laboratorium kwamen geen onzuiverheden naar voren.
Belangen
Schellekens noemt het ingrijpen van de IGJ, die de inspectie bij Amsterdam UMC uitvoerde na een melding van Leadian, “buitenproportioneel”, omdat terughalen volgens hem alleen moet als het middel van de fabrikant veiliger is. Schellekens: “De inspectie moet de volksgezondheid dienen en niet de financiële belangen van bedrijven die monopolies misbruiken.” Volgens Chris Oomen van verzekeraar DSW “schaart de inspectie zich in het kamp van de farmacie”. “Schandalig dat de inspectie hier op af is gegaan op basis van een melding door de farmaceut. Het is mij totaal niet duidelijk waarom het middel van de farmaceut veiliger zou zijn.”
Zorgverzekeraars Zilveren Kruis, VGZ en Menzis laten aan NRC weten te hopen dat Amsterdam UMC en de IGJ tot afspraken kunnen komen waardoor het medicijn weer snel in het ziekenhuis gemaakt kan worden.