Zo verhoogt VGZ de premie in 2023 met 9,30 euro naar een bedrag van 141,95 euro per maand, een stijging van 7 procent. De premie van Menzis stijgt met 6 procent en gaat met 8 euro per maand omhoog naar 141,25 euro. Bij Zilveren Kruis betalen mensen volgend jaar 7,50 euro meer. Daar stijgt de premie met 5,7 procent naar 138,95 euro.
Salarissen in de zorgsector
De zorg heeft naast vergrijzing, een grotere vraag en hogere prijzen voor behandelingen en medicijnen te maken met de hoge inflatie. Daardoor gaan salarissen in de zorgsector en kosten voor energie en materialen omhoog, aldus de zorgverzekeraars. “We beseffen heel goed dat dit voor onze verzekerden een lastige boodschap is’’, aldus Menzis-directeur Dirk Jan Sloots. Volgens directeur bij VGZ Frank Elion is de stijging niet te vermijden. “We begrijpen dat dit een fors bedrag is. Zeker in een tijd waarin het leven al snel veel duurder wordt, is een stijging van de zorgpremie een boodschap die we liever niet zouden brengen.”
Beperkt mogelijk
Ook de meest gekozen basisverzekering van CZ gaat omhoog. Niet met bijna 10 euro per maand, maar met 3,75 euro naar een maandbedrag van 138,25 euro, een stijging van 2,8 procent. De verzekeraar zette naar eigen zeggen een groot deel eigen vermogen in om de stijging van het premiebedrag zo beperkt mogelijk te houden. Eind september maakte zorgverzekeraar DSW al bekend de zorgpremie te verhogen met 9,75 euro naar een bedrag van 137,50 euro per maand, een stijging van 7,6 procent.
De zorgverzekeraars hebben tot deze zaterdag om hun premies bekend te maken. Verzekerden kunnen dan tot de jaarwisseling kijken of ze in het volgende jaar bij een andere zorgverzekeraar aangesloten willen zijn.
Andere verzekering
Steeds meer Nederlanders hebben momenteel al moeite met het betalen van hun zorgpremie, zo meldde BNR donderdag op basis van onderzoek van vergelijkingssite Independer. 43 procent van de Nederlanders vreest de zorgverzekering niet langer te kunnen betalen. Daarnaast zegt 40 procent van de Nederlanders zich te zullen oriënteren op een andere zorgverzekering.
Collectiviteitskorting verdwijnt
Om de stijgende zorgpremies te compenseren, verhoogt het kabinet de maximale zorgtoeslag naar 154 euro voor de lage en middeninkomens. Het eigen risico blijft volgend jaar 385 euro. Verder verdwijnt vanaf 2023 de collectiviteitskorting op alle basiszorgverzekeringen. (ANP)
Jorrit Stroosma
In 2019 hadden de zorgverzekeraars samen 9,4 miljard euro in de reserves staan, dat is 2,9 miljard meer dan Europese regels eisen en 6 miljard meer dan de DNB eist. Deze reserves zijn bedoeld voor moeilijke tijden als er extra zorg nodig is.
Nou die moeilijke tijd kwam in 2020/2021 met corona, maar die reserves zijn niet aangesproken want alle extra zorg werd vergoed door de Rijksoverheid, oftewel door ons Nederlanders.
Dus die 9,4 miljard is niet of nauwelijks geslonken en misschien zelfs gestegen maar er is sinds 2020 geen goed onderzoek meer uitgevoerd naar de reserves.
Dat de zorg in crisis is wel duidelijk en dat ligt aan de politieke keuzes die er zeker de afgelopen 12 jaar gemaakt zijn. De zorg is kapot gemaakt door een ongeëvenaarde efficiency drang waardoor veel zorgverleners de lol in hun werk zijn verloren.
HHor
Het is te gek voor woorden dat de premies komend jaar zo omhoog gaan. Een groot gedeelte van de bevolking vreest dat ze komend jaar problemen krijgt met het betalen van de zorgverzekering. Ook het verweer van zorgverzekeraars dat de personeelsbestand stijgen is verwerpelijk. Het zijn de zorgorganisaties die verantwoordelijk zijn voor personeel niet de zorgverzekeraars. De bedrijfsvoering van veel, heel veel, zorgorganisaties is een puinhoop. Er wordt in de zorg ontzettend veel geld verspilt met dure nieuwbouw, niet functionerend management en extra administratieve lasten. Daarnaast heeft elk ziekenhuis een MSB dat zorggeld in portefeuille heeft als buffer. Ook de artsen verdienen veel en veel te veel. De kwaliteit van de Nederlandse zorg is zo goed wordt telkens gezegd, maar door de huidige ontwikkelingen wordt de kwaliteit uitgehold. Gevolg extra investeringen om dit te herstellen. Sorry, maar de zorgverzekeraars, zorgorganisaties, VWS en minister Kuipers zijn verkeerd bezig.