Foto: only_kim / stock.adobe.com
Zilveren Kruis is van de grootste vier verzekeraars het verst. De grootste verzekeraar heeft 85 procent van de onderhandelingen afgerond. CZ heeft 70 procent van de gesprekken achter de rug. Menzis en VGZ zijn het minst ver met respectievelijk 65 procent en twee derde van de onderhandelingen afgerond. Kleinere verzekeraars DSW (71 procent), Aevitae (85 procent) en ONVZ (80 procent) zijn ongeveer net zover.
Onrust
Zorg en Zekerheid, dat in de kernregio de onderhandelingen grotendeels heeft afgerond, laat weten dat een van de hordes om de onderhandelingen af te ronden ziekenhuizen zijn die de media opzochten tijdens de gesprekken. “Dit zorgde voor onrust bij verzekerden maar zette ook druk op de onderhandelingen. Hierbij zagen we dat ziekenhuizen de hoge energieprijzen en de inflatie door zorgverzekeraars gecompenseerd willen zien, bovenop de tarieven die de NZa eind vorig jaar heeft gepubliceerd. Omdat de premies op dat moment al waren vastgesteld, is het zeer ingewikkeld om aan deze eisen van ziekenhuizen gehoor te geven.”
Normaal stelsel
Een woordvoerder van DSW laat weten dat bij discussies over onderproductie ziekenhuizen de risico’s zoveel mogelijk proberen af te vangen met een staffelvergoeding. In het algemeen is het vooral lastig voor alle partijen om terug te keren naar een “normaal stelstel” waar de risico’s moeten worden gespreid, aldus CZ.
Zinnige zorg
Coöperatie VGZ laat weten in de gesprekken te kijken naar de prestaties van het ziekenhuis, het huidige tarief ten opzichte van dat van andere ziekenhuizen en de financiële positie. “Geen ziekenhuis is gelijk. Waar het ene ziekenhuis er financieel prima voorstaat en de tijdelijk hogere energierekening kan opvangen vanuit zijn eigen buffer, staat bij een ander ziekenhuis het water spreekwoordelijk aan de lippen”, laat een woordvoerder weten. “Daarom kijken wij per ziekenhuis naar de specifieke situatie en maken wij graag samen afspraken over zinnige en passende zorg voor onze leden.” VGZ verwacht binnen afzienbare tijd een groot aantal overeenkomsten te sluiten.
De verzekeraars benadrukken dat ziekenhuiszorg gewoon wordt vergoed volgens polisvoorwaarden ook als er nu nog geen contract ligt, maar voor verzekerden met een naturapolis kan het wel zo zijn dat ze later in het jaar naar een ander ziekenhuis moeten.
Congres Dag van de Zorginkoop
Integrale zorg en het effect op zorg en in- en verkoop
30 maart 2023, Utrecht
De meeste handtekeningen onder het Integraal Zorgakkoord zijn inmiddels droog. De contracten voor 2023 zijn afgesloten. Maar hoe pakken de afspraken uit? De inflatie en de kostenstijgingen baren zorgen en dan zijn er ook nog de opdrachten vanuit de IZA waar invulling aan gegeven moet worden. In deze tijden van transformatie en onzekerheid is het een hele kunst om groene cijfers te realiseren. De zorg in-en verkoop is hierbij van enorm belang. Want, hoe creëert u financiële armslag? Op welke ontwikkelingen focust uw organisatie? Importeer tijdens de Dag van de Zorginkoop 2023 kennis om goed beslagen de in- en verkooprondes voor 2024 in te gaan.
Peter Koopman
Als verzekeraars hun polis niet meer willen garanderen ( “het kan zijn dat naturaverzekerden in de loop van het jaar naar een ander ziekenhuis moeten” is gang naar de rechter de enige oplossing ( vrije artsenkeuze oa en rechtszekerheid ), want de systeemverantwoordelijke (VWS) blijft oorverdovend stil.
Jorrit Stroosma
@Peter Koopman
Ik verwacht dat ze hier mee bedoelen dat het omzetplafond op is, dan kun je alleen nog met een restitutie-polis nog bij je ziekenhuis of andere zorgaanbieder van jou keuze terecht.
Het punt hier blijft dat verzekerden niet weten waar ze aan toe zijn als ze hun zorgverzekering afsluiten, en dat geldt niet alleen voor ziekenhuizen maar ook voor o.a. de GGZ.
Nog niet zo lang geleden sloten zorgverzekeraars en ziekenhuizen al voor het eind van het jaar contracten én daarna gingen ze 1 á 2 jaar onderhandelen over de uiteindelijke prijs van de DBC’s en het omzetplafond vaststellen was zeer fluïde. Klopte het aan het end financieel niet helemaal dan namen de ziekenhuizen het verlies wel omdat ze wisten dat ze wel gered werden door de zorgverzekeraars en VWS als het in de soep liep. Maar sinds het failliet gaan van het Slotervaartziekenhuis eind 2018 weten zeker de algemene ziekenhuizen dat ze niet meer gered gaan worden en dat heeft de verhoudingen compleet verandert. Tel daar nog de corona epidemie bij, het groeien van het aantal ZZP artsen en verpleegkundigen, een torenhoge inflatie en dure CAO onderhandelingen en je hebt een perfecte storm tijdens de onderhandelingen.
Oh ja, het Integraal Zorgakkoord heeft ook niet meegeholpen. Maar ja de keus was óf tekenen óf er komen forse bezuinigingen.