Zogeheten afbouwmedicatie, met lagere doses, wordt door farmaceutische bedrijven niet verkocht. Eén Nederlandse apotheek, de Regenboog Apotheek in Bavel, biedt wel afbouwschema’s aan en verpakt de medicijnen in zogenoemde ’taperingstrips’. De afbouwmethode wordt tot nu toe alleen door de kleine verzekeraars DSW en Eno vergoed. De vier grootste verzekeraars, Zilveren Kruis, VGZ, CZ en Menzis, doen dat niet. Volgens hen is er nog altijd onvoldoende wetenschappelijk bewijs voor.
Elnathan Prinsen, voorzitter van de NVvP, vreest dat het nog jaren zal duren voordat dat bewijs er is. “Je kan niet tegen alle patiënten die nu met deze problemen kampen zeggen: nou, wacht maar vier, vijf, zes jaar voordat we meer kennis hebben.” De beroepsverenigingen in de psychiatrie stelden in 2018 zelf een handleiding op. Volgens Prinsen deden verzekeraars toen de toezegging om de afbouwschema’s te vergoeden.
De vier grote verzekeraars laten aan Zembla weten dat zij in uitzonderlijke gevallen wel aangepaste afbouwschema’s vergoeden, maar alleen als de patiënt dat goed onderbouwt. Dat gebeurt in de praktijk niet vaak: in 2020 vergoedde VGZ 0 keer, CZ 5 keer, Menzis 15-20 keer en Zilveren Kruis 123 keer. Het aantal aanvragen is onbekend.
In Nederland krijgen jaarlijks meer dan een miljoen mensen een antidepressivum voorgeschreven.
Arne van Oranje
“…maar alleen als de patiënt dat goed onderbouwt.”
Dat moet een psychiater of arts onderbouwen niet de patiënt zelf, die wil alleen maar van deze troep af en heeft vaak niet de kunde dit te onderbouwen met kunde, ervaring en onderzoeken. Vindt dit niet alleen nalatig van de zorgverzekeraars maar ook van de medici die deze mensen begeleiden.
Peter Groot
Het is onterecht om hier de schuld bij behandelaars te leggen. Die onderbouwen in de praktijk wel degelijk waarom ze afbouwmedicatie geïndiceerd achten. Het probleem is dat zorgverzekeraar die onderbouwing naar zich neerlegt en op de stoel van de behandelaar gaat zitten. Klachten die patiënten hierover hebben ingediend werden door de SKGZ allemaal afgewezen op basis van foute adviezen van het Zorginstituut. Medisch Contact schreef hierover: ‘Geschillencommissie verkeerd geadviseerd over afbouwmedicatie’ https://bit.ly/3tksln8.
Zorgverzekeraar maken zo dat behandelaars niet de zorg kunnen leveren die ze willen leveren. Patiënt én behandelaar worden hiervan allebei de dupe.