Uit onderzoek van de Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden bleek donderdag dat de zorgverzekeraars miljoenen beleggen in fastfoodbedrijven. De woordvoerder van VGZ stelt dat de verzekeraar een strikt uitsluitingsbeleid heeft als het gaat om kinderarbeid, munitie en tabak. “Het gezondheidsaspect is natuurlijk belangrijk, maar McDonald’s sluiten we niet uit”, aldus de zegsman. Hij wijst erop dat de beleggingsportefeuille van VGZ voor slechts 0,04 procent bestaat uit McDonald’s en Yum Brands, eigenaar van onder meer Kentucky Fried Chicken en Pizza Hut.
Vettaks
“Een keer naar McDonald’s gaan is niet meteen ‘verkeerd’. Hetzelfde geldt voor het af en toe drinken van een glas alcohol”, reageert Menzis. De zorgverzekeraar ondersteunt wel “van harte” de introductie van een ‘vettaks’ op ongezond voedsel. Menzis belegt momenteel niet in McDonald’s, wel in Yum. Het verzekeringsconcern zegt gesprekken te voeren met Yum over onder meer het afbouwen van het gebruik van antibiotica bij dieren.
Preventie en leefstijl
Ook Achmea zegt zijn beleggingen in fastfood te gebruiken om invloed te kunnen uitoefenen en het gesprek aan te gaan met deze bedrijven. “Om de zorg in de toekomst betaalbaar te houden besteedt Zilveren Kruis veel aandacht aan preventie en een gezonde leefstijl”, aldus een woordvoerder. Ook bij Achmea bestaat “slechts” 0,04 procent van de portefeuille uit fastfoodbedrijven.
CZ gaat heroverwegen
Joep de Groot, bestuursvoorzitter bij CZ, zegt “serieus te gaan heroverwegen” of er nog wel belegd moet worden in fastfoodketens. “Mensen mogen natuurlijk best af en toe genieten van fastfood, maar om daar nou als zorgverzekeraar in te investeren vind ik een vraag waar we opnieuw over na moeten denken”, aldus de voorzitter tegen BNR. Volgens hem neemt de verzekeraar dit jaar de investeringen onder de loep. (ANP)
Arne van Oranje
En ze sluiten ook beleggen in Big Pharma aandelen niet uit, dus hoe meer chronisch zieken hoe meer die aandelen opleveren. En de winst behaald met deze beleggingsactiviteiten gaat over het algemeen niet naar de zorg, maar als ze verlies draaien op de beleggingen trekken ze wel geld weg uit de zorg.