Naast een zorgplicht moet er een zogeheten gezondheidsplicht komen, vinden Zilveren Kruis, CZ en Menzis. Dat betekent dat zorgprofessionals de plicht krijgen om zich in te zetten voor een betere volksgezondheid en preventie. Op die manier moet er meer aandacht komen voor problemen als overgewicht, te weinig lichaamsbeweging en stress.
Alle betrokkenen
“Wij moeten een gezondheidsplicht invoeren in alle vijf zorgwetten die we hebben, die alle betrokken dwingt zich in te spannen voor een gezonde bevolking”, zegt Ruben Wenselaar van Menzis daarover in de Volkskrant. Die plicht zou niet alleen moeten gelden voor zorgprofessionals, maar ook voor zorgverzekeraars, gemeenten, GGD’s en zorgkantoren.
Daarnaast pleiten bestuurders Fijneman (Zilveren Kruis), De Groot (CZ) en Wenselaar (Menzis) in hun gezamenlijke oproep voor meer regionale samenwerking en ¬minder starre regels in de zorg.
leovansister
Inzetten op preventie (care) is altijd zeer zinvol en verdient inderdaad nog veel meer aandacht én inzet van de medici en van verzekeraars. Maar belangrijker nog is de inzet van mensen, verzekerden zelf. Communicatie is dan erg belangrijk maar ook beloning (of bonus/malus). Verzekeraars zouden kunnen overwegen om verzekerden die aantoonbaar structureel veel aan preventie doen zoals bijvoorbeeld meer sporten, gezonder eten, lage BMI, niet roken etc. om die te belonen bij hun premiestelling van de zorgverzekering. Dat stimuleert velen naar mijn overtuiging. Leo van Sister
Frank Conijn
“Die plicht zou niet alleen moeten gelden voor zorgprofessionals, maar ook voor zorgverzekeraars, gemeenten, GGD’s en zorgkantoren.”
.
FC: Er is een veel (kosten)effectievere methode (want preventie kan ook zeer kostenineffectief zijn): voer een korting op de zorgpremies (mv) in voor mensen met een gezond voedings- en beweegpatroon. Dat is af te lezen aan de versuikering van het hemoglobine (HbA1c) en de bloedvettenwaardes, die middellangetermijnindicatoren zijn, en mogelijk nog meer indicatoren.
.
Door de korting te geven op de nominale ZV-premie, de inkomensafhankelijke ZV-premie (door de werkgever uit te keren aan de werknemer) en het deel van de inkomstenbelasting dat naar de WMO en de verpleeghuiszorg gaat, ontstaat een zeer aantrekkelijke totale korting.
.
Voor meer informatie, zie https://www.gezondezorg.org/preventiebeleid.