Elf organisaties op het gebied van zorg en gezondheid in Maastricht en Heuvelland gaan intensief samenwerken om de beschikbare middelen voor gezondheid en zorg zo effectief mogelijk in te zetten. Zij stellen als doel om de hoogste kwaliteit van zorg te bieden, tegen een betaalbare prijs, die toegankelijk is voor alle lagen van de bevolking. De afspraken zijn vastgelegd in het zogenaamde Manifest Santé.
De samenwerkende organisaties zijn de gemeente Maastricht, Huis voor de Zorg, Groenekruis Domicura, Vivre, Stichting Gezondheidscentrum Maastricht, Maastricht University, VGZ, ZIO, Maastricht UMC+, Mondriaan GGZ en GGD Zuid-Limburg.
Zinnig en zuinig
De samenwerking is erop gericht om met de beperkte financiële middelen uiteindelijk meer te bereiken. “Iedereen dient zinnig en zuinig met de voorzieningen en middelen om te gaan. Dat betekent ook dat burgers en patiënten verantwoordelijkheid moeten nemen”, melden de samenwerkende organisaties in een gezamenlijke persverklaring.
Zelfstandigheid
De “mens in zijn eigen omgeving” staat steeds centraal. De samenwerking richt zich onder meer op preventie en het stimuleren van gezond gedrag om zorgkosten te reduceren. De organisaties investeren met name in wijkverpleging, e-health en zelfzorg. “Ook kan zorg uit het ziekenhuis verplaatst worden naar eerstelijn gezondheidszorg. Dat kan fysiek door bijvoorbeeld specialisten te laten meekijken bij de huisarts. Maar ook door goed georganiseerde zorgketens te ontwikkelen waardoor mensen weer snel “op de been’ zijn”, melden de organisaties. Zij gaan ervan uit dat burgers, patiënten en professionals de experts zijn. “Niet van bovenaf opleggen, maar samen kijken naar nieuwe, werkbare oplossingen”.
Zelfredzaamheid
Wethouder Damsma van de gemeente Maastricht: “We gaan kijken waar zorg daadwerkelijk nodig is. We gaan slim investeren in voorzieningen, mogelijkheden en faciliteiten. We kijken niet naar wat mensen niet kunnen, maar juist naar wat ze wel kunnen. De samenwerkingspartners gaan ervan uit dat mensen zo veel als mogelijk zelfredzaam willen zijn tot het moment dat dit echt niet meer gaat. Dit gedachtegoed willen ze zo goed mogelijk faciliteren.”