Zorginstelling ZuidZorg uit de regio Eindhoven wil een groot deel van de activiteiten overnemen van de huishoudhulporganisatie van Pantein-Vivent in Noordoost-Brabant, die woensdag failliet werd verklaard. Volgens lokale media hangt de overname door de weigerachtige opstelling van de gemeente Den Bosch aan een zijden draad.
Pantein-Vivent werd woensdag op eigen verzoek failliet verklaard. Pantein noemde bezuinigingen in de zorg als oorzaak. Het salaris van de huishoudhulpen is hoger dan de vergoeding door de gemeenten, aldus een woordvoerster. Kort na de faillissementsverklaring maakte ZuidZorg bekend een groot deel van de activiteiten te willen overnemen. Ruim 80 procent van de 1800 huishoudhulpen van Pantein-Vivent krijgt een vast contract bij ZuidZorg, maakten de betrokken partijen bekend. De 6100 klanten van Pantein-Vivent houden grotendeels hun vaste hulp. Volgens een bericht van de curator is de overname in afgelopen weken voorbereid.
Afblazen
Volgens het Eindhovens Dagblad dreigt de opstelling van de gemeente Den Bosch, verreweg de grootste in het werkgebied van Pantein-Vivent en goed voor twintig procent van het marktaandeel, roet in het eten te gooien. Den Bosch zou de huishoudelijke hulp willen onderbrengen bij de drie andere aanbieders die in de gemeente actief zijn. Het afhaken van Den Bosch was voor ZuidZorg aanvankelijk reden om de overname af te blazen, aldus het ED. Na een dag bedenktijd besloot de leiding van ZuidZorg toch door te gaan, maar dan wel op voorwaarde dat de negentien andere gemeenten wél voor ZuidZorg kiezen. Als er ook maar één andere gemeente het voorbeeld van Den Bosch volgt, ziet ZuidZorg alsnog af van overname.
Het faillissement van Pantein komt niet als een verrassing. Al in juli 2014 maakte de organisatie gewag van een dreigend faillissement. Het faillissement werd destijds nog afgewend door een harde ingreep. Ongeveer een kwart van de toenmalige werknemers werd ontslagen. Nog eens 900 werknemers leverden 20 procent loon in.
Domino-effect
De FNV reageerde woensdag ongerust. Vorige maand werd de huishoudhulporganisatie van de West-Brabantse zorginstelling Thebe met bijna 2000 werknemers ook al failliet verklaard.De vakbond vreest dan ook een domino-effect. “Ik ben benieuwd waar dit ophoudt. Ik houd mijn hart vast”, reageerde vakbondsbestuurder Karim Skalli.
Fusie
Pantein huishoudelijke hulp in de huidige vorm ontstond in 2012 nadat de Pantein Groep collega-zorgaanbieder Vivent overnam. Elk van beide organisaties bleef in het traditionele werkgebied onder eigen naam actief. Volgens de betrokken partijen was de fusie noodzakelijk om op lange termijn de continuïteit en kwaliteit van de huishoudelijke hulp te waarborgen.
De overige diensten van zowel Pantein als Vivent zoals verpleging en thuiszorg, kraamzorg, zorgcentra en het Maasziekenhuis Pantein hebben geen last van het faillissement. (Skipr/ANP)