Beide locaties in Sittard-Geleen en Heerlen blijven 24/7 spoedzorg aanbieden, maar de complexe en intensieve spoedzorg (SEH en IC) gaan weg uit Heerlen. Voor veel voorkomende spoedvragen organiseren Zuyderland en de huisartsen in Heerlen gezamenlijk geïntegreerde spoedzorg (inclusief stabilisatiefunctie). Dit betekent dat 16 procent van de patiënten moet uitwijken van Heerlen naar Sittard-Geleen. Zuyderland: “Er moeten keuzes worden gemaakt.”
Robuuste oplossing
Zuyderland laat weten dat hiermee “een robuuste oplossing is gegeven voor de huidige uitdagingen in de gezondheidszorg”. Honderdvijftig burgers van Zuid-Limburg hebben meegepraat over de toekomst van de ziekenhuiszorg in de Praat Mee Tafels. Er zijn gesprekken in de wijken geweest. Ook zorgorganisaties, gemeentes, zorgmedewerkers, het onderwijs, zorgverzekeraars en ondernemers hebben meegepraat.
Zuyderland heeft vorig jaar een regiegroep laten samenstellen met alle stakeholders, onder andere: burgers, patiëntvertegenwoordigers, ambulanceorganisaties, huisartsen, voorzitter van de medische staf van Zuyderland en zorgverzekeraar CZ. De regiegroep staat onder leiding van oud-politicus Lea Bouwmeester. Ze heeft met ruim driehonderd mensen gesproken.
Hoog niveau zorg
Uit onderzoek bleek dat beide locaties op hoog niveau spoedeisende zorg verlenen, maar dat er een verschil was in betaalbaarheid op de locatie Heerlen: “Dit geeft de doorslag voor de locatiekeuze. Bij een keuze voor Heerlen zou de investering tot 231 miljoen euro extra zijn, zonder dat het de kwaliteit van zorg of toegang tot zorg merkbaar verbetert.”
In Heerlen blijft spoedzorg en gaan ambulance, ziekenhuis en huisartsen intensiever met elkaar samenwerken. Daarnaast zullen hier de veelvoorkomende planbare operaties plaatsvinden, zoals staar- of heupoperaties. Ook krijgt de locatie Heerlen een speciale voorziening voor de acute opname en behandeling van ouderen in een kwetsbare situatie.
Elke keuze doet pijn
Maandag liet demissionair minister van VWS Pia Dijkstra nog weten dat “niet alle zorg overal kan worden geleverd” en “elke keuze doet ergens pijn”, schreef ze in een brief naar de Tweede Kamer. Aanleiding was het aannemen van een aantal moties van de Tweede Kamer om te voorkomen dat voortaan SEH’s of afdelingen in ziekenhuizen gesloten kunnen worden. Twee moties gingen over de toekomst van de SEH’s van Zuyderland.
Belangrijkste reden voor Dijkstra om de moties niet uit te voeren, is dat dat volgens haar juridisch niet kan. “Er zijn grondslagen nodig om op te treden op de wijze die in de moties wordt voorgesteld en die heb ik niet. Ik kan ook niet zomaar treden in bestaande rechten van anderen. Ook ik moet me aan de wet houden.”
HHor
Wat een onzin. De locatie Sittard-Geleen is een beperkte SEH. Daarnaast kampt men op die locatie al heel lang met personeelsproblemen die David Jongen met zijn managers maar niet opgelost krijgen. De vraag is dan ook niet dit bestuur en die managers wel nog blijven?
Verder heeft men ook besloten om nu eerst de SEH Sittard-Geleen af te schalen en alles naar Heerlen over te hevelen. Wat….. ja en dan in 2030 gooien we Heerlen dicht.
Ziekenhuis Heerlen was altijd een topklinisch ziekenhuis. Sittard-Geleen een klein algemeen zkh. Daar heeft men zich toen met die kapitale nieuwbouw in de problemen gewerkt welke Heerlen mocht oplossen.
Gevolg Heerlen en de regio worden gestraft. Schandalig dat dit bestuur gewoon zo door kan blijven gaan. Het wordt tijd voor nieuw bestuur.