Oud-politicus en hoogleraar Alexander Rinnooy Kan neemt op verzoek van minister Bruno Bruins (Medische Zorg en Sport) de rol van verkenner op zich in de discussie over wetsvoorstel BIG II
Over dit voorstel ontstond deze zomer grote onrust ontstaan onder verpleegkundigen. Door juridische aanscherping van het onderscheid tussen MBO- en HBO-geschoolde verpleegkundigen zijn veel verpleegkundigen bang voor “een afbraak van diploma’s en vernietiging van kennis en ervaring”.
Ultiem middel
Vanwege de onrust heeft Bruins onlangs besloten tot een pas op de plaats. Rinnooy Kan moet nu als verkenner mogelijke vervolgstappen in kaart brengen. In een toelichting onderstreept Bruins dat het verzoek om een wettelijke verankering van functiedifferentiatie uit de beroepsgroep zelf komt. “Ik had liever gezien dat partijen er zelf uit waren gekomen door het onderscheid in beroepsrichtlijnen of cao-afspraken vast te leggen”, stelt Bruins. “Want een wet is geen doel op zich wat mij betreft, maar een ultiem middel om iets te regelen wat op andere manieren niet lukt. Ik ben nog steeds graag bereid om te luisteren naar de wensen van de beroepsgroep. Ik vind dat er dan wél overeenstemming moet zijn met de andere betrokken partijen over de te varen koers. Ik verwacht dat de verkenner in gesprek gaat met alle partijen en op korte termijn komt met zijn bevindingen.”
Wetsvoorstel
Het wetsvoorstel treedt naar verwachting op zijn vroegst per 1 juli 2020 in werking. Bruins blijft van mening dat verpleegkundigen dankzij de wet beter worden ingezet op taken waarvoor ze zijn opgeleid en waarin ze deskundig zijn.