Het nieuwe kabinet zou circa 160 miljoen euro moeten oormerken voor de directe contractering van zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) voor de levering van zorg in natura. Ook zou de rechtstreekse contractering moeten worden uitgebreid naar andere sectoren dan alleen de thuiszorg. Dat bepleiten FNV Zelfstandigen, Stichting ZZP Nederland en beroepsvereniging V&VN.
Volgens de drie partijen bewijst de regionale proef die afgelopen jaar is gehouden met de levering van thuiszorg in natura dat zzp’ers doelmatiger en klantgerichter werken dan reguliere aanbieders. De proef krijgt dit jaar een landelijk vervolg, maar daar is slechts 20 miljoen euro voor beschikbaar.
Oprekken
Veel te weinig, vinden FNV Zelfstandigen, Stichting ZZP Nederland en V&VN. “Dit komt in de praktijk neer op ongeveer 30 deelnemers per zorgkantoor”, aldus de zzp-vertegenwoordigers in een open brief aan minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn. “Wilt u het bedrag oprekken tot minimaal 30 miljoen euro? Of beter nog, zoals enkele Kamerfracties wensen, oprekken tot een volledig vrije aanmelding voor zelfstandig zorgprofessionals.”
Uitbreiding
Met dit laatste spreken de zzp-vertegenwoordigers zich expliciet uit voor uitbreiding van directe contractering naar de cure, paramedische zorg, ggz, verloskunde en kraamzorg. Ook willen FNV Zelfstandigen, Stichting ZZP Nederland en V&VN het instrument toepassen voor de toekomstige Wmo-begeleiding, PGB en jeugdzorg. Daar hoort wel een navenant budget bij, vinden de zzp-vertegenwoordigers. Opgeteld komt dit neer op zeker 160 miljoen euro.
Onredelijke eisen
De zzp-vertegenwoordigers vinden daarnaast dat het nieuwe kabinet onnodige obstakels uit de weg moet ruimen. Door ‘onredelijke eisen’, ondermeer ten aanzien van de Nederlandse nationaliteit, vallen gekwalificeerde zzp’ers buiten de boot. FNV Zelfstandigen, Stichting ZZP Nederland en V&VN willen bovendien af van de opleidingsdiscriminatie van zzp’ers. Zo zijn zelfstandige zorgprofessionals uitgesloten van de deelname aan erkende zorgopleidingen als ook bij interne opleidingsprogramma’s van instellingen. Evenmin komen ze in aanmerking voor een bijdrage in studiekosten.
Meepraten
Het steekt de zzp-vertegenwoordigers dat zelfstandige zorgprofessionals op geen enkele manier deel uitmaken van bestaande overlegstructuren. “Het bevreemdt ons ten zeerste dat er over, maar niet met zelfstandig zorgprofessionals gepraat wordt”, aldus willen FNV Zelfstandigen, Stichting ZZP Nederland en V&VN. Als het over kwaliteit en opleiding moeten zelfstandig professionals daarom zelf kunnen meepraten.