De AFAS Foundation wordt de founding partner van het Outreach programma van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie. In deze samenwerking ontwikkelen zij een programma om de genezingskans bij kinderkanker in Indonesië, Malawi, Kenia en Kosovo te vergroten van minder dan 10 procent naar 25 procent. De komende drie jaar schenkt de AFAS Foundation 1,5 miljoen euro.
In Nederland is de genezingskans voor kinderen met kanker gemiddeld 75 procent. De kans op genezing van kinderkanker in ontwikkelingslanden daarentegen is minder dan 10 procent. Belangrijke oorzaken hiervan zijn een tekort aan geschoold personeel, gebrekkige diagnostiek, ondervoeding en het niet afmaken van de behandeling door slechte voorlichting aan ouders. Het Outreach-programma richt zich op de bestrijding van deze oorzaken door middel van twinning programs. Hierbij wordt kennis overgedragen aan partnerziekenhuizen, die op hun beurt weer collega’s in andere ziekenhuizen in de regio opleiden. De opgedane ervaring en kennis komt ook ten goede aan Nederlandse patiënten, artsen en onderzoekers. Zo krijgt het Prinses Máxima Centrum toegang tot tumormateriaal van patiënten met zeldzame aandoeningen voor laboratoriumonderzoek, leren Nederlandse collega’s tijdens werkbezoeken veel over het werken in bijzondere omstandigheden en verkrijgen ze kennis over de werking van geneesmiddelen bij Nederlandse kinderen met een andere etnische achtergrond.
Gerben Eversdijk, voorzitter van de AFAS Foundation, is enthousiast over het programma: “Vanaf het eerste moment waren wij overtuigd van de absolute noodzaak om dit te gaan doen. Ieder mens weet waarom dit zo belangrijk is. Wij zien uit naar de samenwerking met het Prinses Máxima Centrum, dat wereldwijd tot de top 5 op dit gebied behoort.”
Diana Monissen, bestuursvoorzitter Prinses Máxima Centrum: “Wij zijn enorm blij met de samenwerking met AFAS Foundation. Want wij willen íeder kind met kanker genezen, ook in ontwikkelingslanden. Het grote contrast in genezingskans tussen rijke en arme landen is onacceptabel. Daar gaan we samen verandering in brengen.”
Deelprojecten van het programma
Het Outreach-programma bestaat uit de verschillende deelprojecten. De implementatie van kankerregistratie is essentieel en de eerste activiteit binnen het programma. De implementatie en het gebruik van een database is een belangrijke factor voor het welslagen, monitoren en evalueren van het programma. Het opleiden en trainen van artsen, verpleegkundigen, pathologen, laboranten, pedagogisch en psychosociaal medewerkers en datamanagers vormt de core business van het Outreach-programma. Dit gebeurt middels masterclasses, cursussen, werkbezoeken en advies op afstand. Het toegepast onderzoek is van cruciaal belang voor het beantwoorden van lokaal relevante vraagstukken en voor de continue verbetering van het project. Het is van groot belang dat de patiënten en hun ouders gedurende het proces een goede begeleiding krijgen. Zo moeten zij goed worden voorgelicht en een uitgebreid advies krijgen over de verschillende behandelmethoden.
Over het Prinses Máxima Centrum
In het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie komen alle zorg, onderzoek en opleiding op gebied van kinderoncologie in Nederland bij elkaar. In het voorjaar van 2018 wordt het Centrum in Utrecht geopend. Via de Stichting World Child Cancer-NL, opgericht door het Prinses Máxima Centrum, delen experts kun kennis op gebied van kinderoncologie met collega’s in ontwikkelingslanden.