Het nieuws staat bol van berichten dat patiënten in Nederland ondervoed zijn. Een van de oorzaken hiervan is dat de gemiddelde patiënt niet op de hoogte is van zijn verhoogde eiwitbehoefte. Foodforcare ontwikkelde een app die hier inzicht in geeft.
Iemand die 120 kilo weegt, kan ondervoed een ziekenhuis in gaan. Dat komt doordat de eiwitbehoefte bij ziekte hoger is. Eiwitten zorgen voor herstel en de opbouw van lichaamscellen en juist bij ziekte ga je hard door lichaamscellen heen. Een onderdeel van het probleem van ondervoeding is dat de gemiddelde patiënt niet op de hoogte is van de verhoogde eiwitbehoefte. Dat laat zich ook niet eenduidig uitleggen, want de eiwitbehoefte is afhankelijk van gewicht, lengte en ziektebeeld en dus persoonlijk. De oplossing is dat de patiënt op een laagdrempelige methode die persoonlijke eiwitbehoefte uitrekent. Laat hem de essentiële schakel in het proces zien: namelijk eten en drinken tot hij voldoende eiwit binnen heeft gekregen.
Persoonlijke eiwitbehoefte
Daarvoor hebben we de gratis app FoodforCare Pro10 ontwikkeld. Hiermee kan een patiënt zelf uitrekenen wat de persoonlijke eiwitbehoefte is. Het assortiment dat in een ziekenhuis aangeboden wordt, kan de patiënt bij iedere consumptie invoeren. Hij kan zo bijhouden wat hij eet of drinkt en hoe dit zich verhoudt tot de persoonlijke behoefte. Deze methode levert inzicht en de incentive om in de eiwitbehoefte te voorzien en is bovendien een waardevolle tool voor diëtisten in de strijd tegen ondervoeding.
De applicatie biedt bovendien mogelijkheden om patiënten voor én na behandeling zelf hun vocht en voedingsregistratie bij te laten houden (better in, better out). Door het bijhouden zal de patiënt meer eiwit consumeren. Een specifieke doelgroep die gebaat is bij deze ontwikkeling, is de oncologische patiënt die preoperatief nog een traject chemotherapie of bestraling ingaat. Ondervoeding bij deze groep kan gericht worden tegengegaan door informatievoorziening en functionaliteit die FoodforCare Pro10 biedt. De data die ontstaat, is bovendien waardevol voor gerichte doorontwikkeling van dranken, gerechten en smaken op basis van ziektebeeld en mate van consumptie.
Smaakvolle voeding op maat
Ondervoeding tegengaan begint met smaakvolle voeding op maat aanbieden. Gerechten met de juiste hoeveelheid eiwitten (aanbod). Eten en drinken dat op de juiste wijze verdeeld is over de dag en gewaardeerd wordt door de gebruiker. Het is hierbij van belang onderscheid te maken op basis van ziektebeeld en waar mogelijk op persoonsniveau. De eiwitbehoefte per afdeling is namelijk verschillend en dat laat zich niet vangen in één assortiment eten en drinken voor een heel ziekenhuis. Daarvoor is maatwerk (behoefte) nodig. Het begint bij eten en drinken wat mensen lekker vinden.
Meer informatie: www.foodforcare.nl