Sinds het wegvallen van het transitiebudget is de tweedeling in de ziekenhuissector verder verscherpt. Ruim 1 op de 5 ziekenhuizen is financieel ongezond en loopt mogelijk risico failliet te gaan.
Dat blijkt uit de jaarlijkse BDO-Benchmark Ziekenhuizen. Daarin geven onderzoekers van de BDO Branchegroep Zorg een analyse van de financiële performance van 67 algemene ziekenhuizen op basis van hun gepubliceerde jaarverslagen over 2014.
18 Ziekenhuizen in zwaar weer
Die analyse laat zien dat de tweedeling verscherpt: aan de ene kant stijgt het aantal goede of zelfs zeer goede cijfers, maar tegelijk stijgt ook het aantal ziekenhuizen dat een onvoldoende scoort. Dat zijn er nu 15, oftewijl 22% van het totaal. Daar komen nog 3 ziekenhuizen bij waarvan de jaarcijfers niet tijdig bekend waren, maar die er ook niet goed voor lijken te staan.
Zorgwekkende trend
Die zorgwekkende trend, die de BDO-onderzoekers al eerder signaleerden, zet dus verder door. “De afgelopen jaren zijn meerdere ziekenhuizen in zwaar weer terecht gekomen”, aldus Chris van den Haak, voorzitter van de BDO Branchegroep Zorg. “We zien nu opnieuw dat een aantal ziekenhuizen een vrij lage vermogensbuffer heeft en tegenvallers daardoor lastig kan opvangen. Resultaten staan onder druk, met name bij kleinere ziekenhuizen, en sommige hebben moeite met het betalen van rekeningen. Het risico op faillissementen duurt daarmee onverminderd voort”, aldus Van den Haak.
Wat te doen?
Gevraagd naar de mogelijke oplossingen heeft ook Van den Haak niet de panacé. De zorgexpert heeft wel een dringend advies aan ziekenhuizen in de gevarenzone: “Het speelveld is complex maar kortgezegd adviseren wij ziekenhuizen vooral om duidelijke keuzes te maken, te focussen. Denk na over waar je als ziekenhuis goed in bent en waar behoefte aan is binnen je marktgebied. Daar ligt je bestaansrecht.”
Meer weten?
Bekijk ook de animatie en download gratis de complete BDO-Benchmark Ziekenhuizen 2015.