“Jabikshof is iets totaal anders dan het traditionele verpleeghuis”, legt Rianne van der Lei, Projectleider Facilitair bij zorgorganisatie Noorderbreedte uit. “Mensen moeten een zo normaal mogelijk leven kunnen leiden. We zetten hier in op zoveel mogelijk ‘thuisgevoel’. Jabikshof staat middenin een woonwijk en sluit daar helemaal bij aan. Het ziet er ook niet uit als een verpleeghuis, al bieden we hier intramurale zorg aan mensen met dementie. Het is verticale zorg, waar mensen beneden leven en boven wonen. Iedere bewoner heeft zijn eigen studio met eigen badkamer, slaapkamer en ruimte om bezoekers te ontvangen. Beneden is ruimte voor activiteiten en ontmoeting met huisgenoten.” Deze kijk op zorg vertaalt zich in het gebouw: er is geen centrale entree met portier aan de straatzijde, maar eigen voordeuren. “Je herkent je eigen woning aan de buitenzijde en hebt niet het gevoel van een institutioneel verpleeghuis.” Datzelfde geldt voor de sfeer aan de binnenkant. Er zijn geen lange gangen, maar kleine compartimenten, zodat bewoners niet gaan dwalen of het gevoel hebben ‘waar moet ik naartoe?’.
Antwoord op tekorten
Jabikshof telt nu twee woonblokken, rondom een toegankelijke binnentuin. Ze zijn verdeeld in twaalf woningen voor acht huisgenoten. Er wonen nu 96 mensen met dementie. In een tweede fase komen er zes woningen bij, voor in totaal veertig tot vijftig bewoners – waaronder mensen met jonge dementie. “Het concept is gebaseerd op dat van Hofje Wendakker van Viattence”, legt Lolkema uit. “De resultaten daar laten zien dat – onder andere door bewegen te stimuleren en veel daglicht te creëren – het dwalen vermindert, het slaapritme verbetert, maar ook het medicijngebruik afneemt. Dat draagt bij aan een lagere werkdruk voor het personeel op deze locaties.” Zo wil HevoFame met dit soort innovatieve woonconcepten een antwoord bieden op het tekort aan zorgpersoneel en mantelzorgers in de nabije toekomst. Dit Friese project met Noorderbreedte bewijst: alles staat of valt met een heldere gezamenlijke visie. Die stel je op voor de start.
Samenwerking
Voor bestuurders van zorgorganisaties die vanwege verouderd zorgvastgoed met de handen in het haar zitten heeft Lolkema één belangrijke tip: zoek de samenwerking! “Je hebt andere partijen nodig die helpen en adviseren om de transitie echt te laten slagen. Ga op zoek naar de kennis die je zelf niet in je organisatie hebt. Wij gaan graag het gesprek aan met zorgbestuurders. Dan inventariseren we eerst de uitdagingen. Vervolgens gaan we kijken hoe we kennis kunnen inbrengen om dit soort veranderingstrajecten in te gaan zetten.”
Zorg & Vastgoed congres op 12 oktober
De uitdagingen in zorg en vastgoed zijn groot. Er is een veranderende behoefte aan het vastgoed binnen de zorg ontstaan. Hoe gaat u hiermee om? Hoe bepaalt u uw vastgoed strategie? En op welke manier geeft u vorm aan de uitvoering? En welke partners zijn daarbij noodzakelijk en behulpzaam?
Tijdens het Zorg & Vastgoed congres op 12 oktober krijgt u oplossingen voor deze vraagstukken aangereikt van experts van zorgorganisaties en uit het vastgoed. Zij delen hun uitdagingen, ervaringen en aanpak op het gebied van vernieuwende woon- en zorgconcepten.