In mei van dit jaar werd bekend dat Rabobank 400 miljoen gaat investeren in de verduurzaming van zorgvastgoed, met name in de care-sector. Zo’n 75 miljoen daarvan is al vergeven. De bank kijkt daarbij verder dan alleen energielabels of zonnepanelen.
Het geld gaat naar duurzame, dus vitale gemeenschappen. Park Vossenberg van Stichting Maasduinen is zo’n gemeenschap. Op het congres ‘De nieuwe generatie vastgoed’, op 11 oktober in Amersfoort, presenteerden Suzanne van Hoeve, sectorspecialist gezondheidszorg van Rabobank, en Vicky van Kuijk, projectmanager Park Vossenberg, het project als praktijkcase.
‘Het ziet er niet uit als een zorginstelling. Ze bouwen appartementen. Een dorp in een dorp.’ Dat is wat vaak gezegd wordt over Park Vossenberg in Kaatsheuvel. En dat voldoet helemaal aan de filosofie van Rabobank, zegt Van Hoeve. “Het zorgvastgoed waar de bank in investeert heeft op het eerste gezicht een woonuitstraling, is geschikt of geschikt te maken als zelfstandige woning en moet op termijn ook te exploiteren zijn op basis van reële markthuur.” En: Rabobank steekt geen geld in losse panden, maar wil ‘caring communities’ helpen ontwikkelen die verbinding maken met de omgeving of buurt. Dus de bank ging graag in zee met Stichting Maasduinen.
Appartementen
Park Vossenberg is een terrein van zes hectare rondom een oude kapel. In een parkachtige omgeving komen 175 levensloopbestendige appartementen, waarvan honderd voor mensen met dementie en tien voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Het gaat om individueel wonen, dus er komen geen groepswoningen en al helemaal geen gesloten afdelingen. Wel huiskamers, verspreid door het gebouw. Het idee is dat bewoners – net als wij – vanuit thuis de deur uit gaan om sociale structuren op te zoeken. Het kloppend hart van het park wordt de oude kapel, waar een activiteitencentrum en een restaurant in worden gerealiseerd. De woningen zijn bouw- en energietechnisch duurzaam in de zin dat ze zich kenmerken door bijvoorbeeld circulair materiaalgebruik, ze krijgen zonnepanelen en ze zijn ‘all electric’.
Leefgemeenschap
“In gesprek met Rabobank is gekeken hoe we de omgeving zoveel mogelijk kunnen betrekken. Voor de ontwikkeling van Park Vossenberg zijn we met alle partijen om tafel gegaan. De plannen zijn samen met buurtbewoners, vrijwilligers, cliënten en mantelzorgers gemaakt. Zij hebben ook een rol en verantwoordelijkheid in de uitwerking en exploitatie daarvan”, legt Vicky van Kuijk uit. Deze manier van ontwikkelen van een leefgemeenschap kost veel tijd en energie, maar levert een veelvoud op aan eigenaarschap en verbinding met het dorp, zo concludeert ze. Goedkoop en makkelijk is het niet. De vernieuwende manier van ontwikkelen van zorgvastgoed wordt bijvoorbeeld door de gemeente weleens als lastig ervaren. Regels sluiten niet altijd naadloos aan en dat maakt het niet eenvoudig. Terwijl er juist vertrouwen nodig is, en niet alleen op de regels zitten. En het is ook een hele tour om de balans te houden tussen richting geven door middel van een sterke visie en voldoende ruimte bieden voor iedereen om mee te dromen. Maar dat lijkt Maasduinen aardig gelukt. De gezamenlijke droom wordt nu werkelijkheid.