Wat gebeurt er als je alle jaarcijfers van alle 1204 jaarverslagen van alle Nederlandse zorginstellingen met elkaar vergelijkt? Intrakoop, de inkoopcoöperatie van de zorg, deed het. En stuitte volgens directeur Frank Kaptein op verrassende en kostbare informatie: “Het unieke is dat het hier geen sample of inschatting betreft, geen analyse op basis van een aantal verslagen. We brengen de werkelijkheid, de feiten in beeld. En die laten helder zien dat we samen nog heel veel te winnen hebben.”
Een inkoopspend van 22,6 miljard
In 2011 bedragen de inkoopuitgaven in de zorg 22,6 miljard euro. Frank Kaptein: “Dat bedrag beneemt je toch even de adem. Niemand in de sector heeft dat eerder in zijn volle omvang in kunnen schatten. Het bedrag bestaat uit 16,8 miljard euro exploitatiekosten en 5,8 miljard euro investeringen. Allemaal facturen. We zien hoe belangrijk de zorgsector is voor de Nederlandse economie. En tegelijkertijd zien we wat er te halen is, als we effectiever omgaan met die onvoorstelbare stroom van middelen en diensten die we elk jaar weer afnemen.”
Resultaatratio stijgt
De totale uitgaven van zorginstellingen stijgen in 2011 met 2,8 procent naar 51,3 miljard euro. Tegelijkertijd nemen de bedrijfsopbrengsten toe met 3 procent tot 53,2 miljard euro. De gemiddelde resultaatratio is 1,9 procent. Kaptein: “De zorgsector doet het dus goed. Maar er zijn stevige onderlinge verschillen. En we zien dat vooral de kleinere zorgorganisaties, met minder dan vijfhonderd fulltime medewerkers, bovengemiddeld presteren.”
Personeelskosten vormen met 67 procent de grootste kostenpost. Ze nemen met 4,1 procent toe tot een totaal van 34,2 miljard euro. Het snelst stijgen de kosten voor externe inhuur: die nemen met 7,3 procent toe tot maar liefst 1,8 miljard euro. Opvallend is dat de patiënt- en bewonersgebonden kosten met 5 procent stijgen, tot 4,8 miljard euro. Daar staat tegenover dat de voedingsmiddelen en hotelmatige kosten met slechts 1,3 procent toenemen, ondanks de stijgende voedingsprijzen. De kosten aan onderhoud en energie dalen zelfs licht met -0,4 procent.
Wat kunt u ermee?
Wat kunnen bestuurder en zorgmanagers nu met dit onderzoek, anders dan kennis opdoen over landelijke trends in uitgaven en inkomsten? Frank Kaptein: “Bijzonder is dat we op sectorniveau cijfers kunnen vergelijken, maar dat we ook verder kunnen graven tot aan instellingsniveau. Dit document is immers opgebouwd uit de cijfers van alle individuele zorginstellingen van het land. Als instellingen hun organisatie willen vergelijken met collega-instellingen uit dezelfde sector, dan kunnen wij daarbij helpen. Het rapport is dan ook vooral een uitnodiging. Het vormt de onderlegger voor een verder gesprek. Instellingen krijgen daarin benchmarkinformatie in handen, die hen in staat stelt om op detailniveau verbeteringen door te voeren. En dat sluit aan bij het doel dat wij als Intrakoop hebben: helpen om goede zorg beter betaalbaar te maken.”
Kijk voor meer informatie in ons rapport Uitgavenontwikkeling Gezondheidszorg 2011.
Of neem contact op met Intrakoop: (0418) 65 70 70.