Het Erasmus MC is als eerste ziekenhuis in Nederland van start gegaan met de CardioInsight 3D technologie. Het vest bestaat uit 252 elektroden, en toont een driedimensionaal beeld van het hart. Het registreert bij iedere slag hoe het orgaan zich gedraagt. De technologie is uitermate patiëntvriendelijk en stelt artsen in staat om er de precieze oorsprong van een hartritmestoornis mee vast te stellen.
252 elektrische signalen
De CardioInsight is, met name vergeleken met de huidige ECG of hartfilmpje, revolutionair en efficiënt. Het sensorvest dat de patiënt aan krijgt, koppelt elektrische gegevens van het lichaamsoppervlak met de anatomie van het hart-torso. 252 elektroden verzamelen ECG-signalen van de borst, en combineert het met gegevens uit een CT-scan van het hart. De 3D kaarten die daarvan worden gemaakt, brengen de hartritmes gedetailleerd in beeld. Het systeem kan worden gebruikt om een breed scala aan onregelmatige hartritmen in de bovenste en onderste kamers van het hart in kaart te brengen. Zodra een ritmestoornis optreedt, wordt nu direct zichtbaar waar die zijn oorsprong heeft en kan het behandelplan hierop worden aangepast. Voor de patiënt is de CardioInsight bovendien veel minder belastend in vergelijking met het plaatsen van katheters in het hart. Patiënten kunnen vrij bewegen in het vest terwijl ze wachten tot hun hart in kaart is gebracht.
20-40 procent sneller werken
In het Erasmus MC zijn tot nu toe vier patiënten behandeld met behulp van de nieuwe techniek. Dr. Tamas Szili-Torok, cardioloog en elektrofysioloog in het Erasmus MC, is enthousiast over de nieuwe methode. Szili-Torok: “Nu kunnen we voorafgaand aan de ingreep, bijvoorbeeld een ablatie, echt goed zien waar de ritmestoornis zit. We konden 30 tot 40 procent sneller werken. Dat is veel minder belastend voor de patiënt.”
Meer informatie?
Medtronic
040 711 75 55
www.medtronic.com cardiac mapping