Een op de vier Nederlanders heeft een apparaatje om of bij zich dat bewegingen registreert of lichaamswaardes meet. Dat varieert van een simpele stappenteller tot een slim horloge. De markt voor ‘wearables’ groeit flink. Voor de zorg is dat een interessante ontwikkeling. Patiënten en cliënten die vrijwillig elke dag bloeddruk, temperatuur en hartslag meten; daar moet toch iets nuttigs mee te doen zijn?
Het Amerikaanse International Data Corporation (IDC) brengt elk kwartaal een ‘Wearable Device Tracker’ uit en daarin staat dat er dit jaar rond de 75 miljoen ’wearable devices’ op de markt zullen zijn. In 2019 zal dat aantal ruim verdubbeld zijn. Enkele miljoenen daarvan zitten om de polsen en op de kleren van Nederlanders.
De belangrijkste toepassing is nu nog het registreren van activiteiten en de gevolgen daarvan voor de eigen conditie. Met weinig fantasie zijn relevante toepassingen voor zorginstellingen te bedenken. Door continu allerlei lichaamswaardes te meten krijgen verplegers, artsen en specialisten een goed beeld van herstel, ziekteverloop, effect van medicijngebruik of het ontwikkelen van ziektebeelden. Philips en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) zijn bijvoorbeeld eerder dit jaar al een onderzoek gestart naar hoe wearables zoals slimme pleisters, smart watches en kleding met sensoren een rol kunnen spelen bij de zorg voor ouderen. Met de verzamelde data wordt gekeken naar het verband tussen leefstijl en gezondheid.
Ga er maar aan staan
De uitdaging bij dergelijke toepassingen zit niet zozeer in de hardware. De apparaatjes zijn er en de kosten voor aanschaf zijn zeer overzichtelijk en zullen bovendien snel dalen. De uitdaging zit vooral in de data die dat oplevert. Het monitoren, analyseren en toepasbaar maken van die continue datastroom van verschillende patiënten en cliënten die misschien ook nog verschillende apparaatjes dragen; ga er maar aan staan.
Datastroom in een dashboar
Bij Winvision zijn we inmiddels ver gevorderd om de datastroom die grote aantallen verschillende wearables produceren, te bundelen en samen te brengen in een dashboard. Met zo’n dashboard hoef je niet alle data uit te pluizen, je signaleert alleen de uitschieters of onverwachte waardes. Die kun je per patiënt of per device instellen. Zo zouden wearables heel nuttig en praktisch kunnen zijn in allerlei zorgsituaties. In een huisartsenpraktijk, bij ouderenzorg, voor diabeteszorg; eigenlijk over de hele breedte van de zorg.
Zelfs maatschappelijke winst
De winst zit zeker aan de patiënten- en cliëntenkant. Je kunt ziektes en complicaties beter voorkomen en tijdig ingrijpen. Uiteraard zit er ook organisatorische en zelfs maatschappelijke winst. Komen er alarmerende waardes, dan is er snel een afspraak gemaakt of kan de specialist direct contact opnemen met die patiënt. Gaat het goed, dan hoeven patiënt en arts geen tijd in te ruimen voor een afspraak. Dankzij dit soort wearables in de zorg kan een patiënt bijvoorbeeld ook langer thuis blijven.
Het belangrijkste is dat je verder kijkt dan alleen naar het binnenhalen van data. Er is pas echt toegevoegde waarde als je alle losse gegevens die de slimme horloges, lenzen, sensoren en polsbandjes verzamelen, kunt samenvoegen in een totaalbeeld en beschikbaar en vooral behapbaar kunt maken voor de zorgverlener. Lukt dat, dan worden zorgverlener en patiënt daar beter van.
Meer informatie
Winvision heeft een heldere visie op technologie in de zorg en werkt met zorginstellingen ook samen aan de inzet van wearables. Wilt u meer weten? Download de whitepaper “Wearables en mobiele apps in de zorg” of neem contact op via 030-6580158 of info@winvision.nl.