Hoogleraar Logistiek en Operations Management in de zorg Frits van Merode van het Maastricht UMC+ ziet mooie mogelijkheden, onder meer in de ‘materialenlogistiek’. Volgens Van Merode zijn de voorraden in de zorg vrij groot. Ook wordt er nog weinig just in time gewerkt. Daar komt nog bij dat zorgprofessionals veel onnodige meters maken. “Aan het halen en brengen van materialen gaat tussen de 20 en 50 procent van de werktijd van ziekenhuisverpleegkundigen op”, weet Van Merode. “Dat kan vaak slimmer, door materialen alvast op de juiste plek klaar te leggen. Daar kun je ook ander personeel voor inzetten dan zorgpersoneel.”
De zorg loopt op bepaalde fronten qua logistiek achter op de industrie, vindt Van Merode. Zo is inkoop vaak nog te veel een eiland, waar te weinig rekening wordt gehouden met wat de werkvloer nodig heeft om efficiënt te werken. Ook ziet hij in de top van de zorg te weinig ketendenken en ontbreekt hetnog te vaak aan slimme IT. De hoogleraar raadtzorgaanbieders aan om vaker een beroep te doen op logistieke kennis van buiten.
Zorg thuis
Omdat zorg voor een belangrijk deel bestaat uit logistiek, kunnen logistieke partners grote toegevoegde waarde hebben, denkt managing director Huub Zijlstra van PostNL Health & Secure.
Zo kan een logistieke partner werk uit handen nemen. Bijvoorbeeld door meerdere genees- en hulpmiddelen van verschillende producenten gecombineerd op het juiste moment op de juiste plek in het ziekenhuis te leveren wanneer de zorgverlener het nodig heeft. Of deze in opdracht van een ziekenhuis bij een patiënt thuis te leveren. Door medische hulpmiddelen en medicatie, geconditioneerd of ongeconditioneerd, aan huis te leveren kunnen patiënten thuis behandeld worden. Een organisatie die ervaring heeft met deze manier van werken is die van Jan-Dietert Brugma, directeur poliklinische apotheek van het Erasmus MC. Zij leverenpakketten met medicatie in combinatie met een infuus waardoor de behandeling niet meer in het ziekenhuis maarthuis kan plaatsvinden. Erasmus MC werkt hierbij samen met PostNL. Deze ‘zorg op afstand’ loont volgens Brugma. “Patiënten kunnen hierdoor drie, vier dagen eerder naar huisdan vijf tot zes jaar geleden. Deze mensen houden niet langer een bed in het ziekenhuis bezet.” Dit scheelt zorgprofessionals tijd die ze aan andere dingen kunnen besteden.
Drones
Ook nieuwe logistieke technologie kan mogelijk het personeelstekort helpen verlichten. Een tot de verbeelding sprekend voorbeeld hiervan zijn drones die medicijnen of bloedzakjes door de lucht vervoeren. Medical Drone Service, een initiatief van PostNL en ANWB, onderzoekt, met medische partners zoals Amsterdam UMC, Certe, Erasmus MC, Isala, ResultLab, Sanquin en St. Antonius, de mogelijkheden. Het voordeel van een drone is dat deze snel isen geen last heeft van files. Isala gaat bijvoorbeeld na of ze met de inzet van drones tussen twee locaties Meppel en Zwolle mogelijk minder analisten kunnen inzetten voor het beoordelen van bloedmonsters. Zijlstra: “We verwachten dat de inzet van deze innovatieve mobiliteitsoplossing kan bijdragen aan het toegankelijk en houdbaar houden van de zorg.”
Meer weten? Kijk dan naar het gratis webinar: ‘Slimmer zorg organiseren? Ontdek de impact van zorglogistiek.’