ING verwacht dat de zorg zich verder ontwikkelt richting markt. De zorggebruiker krijgt veel meer invloed. Empowerment en emancipatie krijgen steeds meer vorm. Dit zal steeds nadrukkelijker van invloed zijn op de veranderingsprocessen in de zorg.
Over de toekomst van de gezondheidszorg is veel gezegd en geschreven. De laatste tijd gaat het vaak over de inrichting en houdbaarheid van het stelsel. Belangrijke vragen, maar een hele belangrijke missen we namelijk de eigen ontwikkelrichting van de sector.
Deze vraag heeft de ING, als marktleider en daarmee een belangrijke financier, opgepakt. Daarom is het initiatief genomen om in de vorm van interviews met opinieleiders het eigen verhaal van de sector op te tekenen.
Er moet iets gebeuren
De zorgkosten hebben een niveau bereikt waarop we niet kunnen doorgaan met het herverdelen van de collectieve lasten. Er moet worden nagedacht over echte oplossingen. Kostenbewustzijn speelt hierbij een cruciale rol. Maar het gaat ook om basale inrichtingsvraagstukken als de toekomst van de AWBZ, de rol van gemeenten, spreiding en concentratie van ziekenhuisfuncties en verlegging van activiteiten van tweede naar eerste lijn. Kortom op alle fronten komt de zorg in beweging.
Solidair en duurzaam
Het is opmerkelijk dat er weinig besef is van wat iedereen uiteindelijk betaalt voor de zorg. Een kwart van een modaal inkomen gaat op aan zorgkosten. Dit gebrek aan inzicht en het idee dat de kosten zich beperken tot de nominale premie aan de zorgverzekeraar, wordt als belangrijke factor voor de groei van de gezondheidszorg gezien. Gebruikmaken van de zorg is een ‘free ride’.
Het is in ieder geval duidelijk geworden dat er op alle fronten moet worden ingegrepen om het stelsel duurzaam en solidair in te richten. Dat zegt ook Wilna Wind, directeur van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF). “De noodzaak om in de zorg in te grijpen is evident, want alle analyses wijzen uit dat we straks alleen maar werken voor ons pensioen en onze zorg. Dat is niet houdbaar.”
Nieuwe mogelijkheden maken zorg duurder
“Het is een onaangenaam ‘fact of life’, maar zorg is uiteindelijk een rantsoeneringsvraagstuk. Niet iedereen krijgt alles wat hij wil”, aldus scheidend SER-voorzitter dr. Alexander Rinnooy Kan. Dit geldt zeker nu de zorgkosten sneller groeien dan de economie. Volgens de SER is de vergrijzing en het feit dat we steeds ouder worden, slechts een deel van de oorzaak van de kostenontwikkeling.
“Wat ze echt opdrijft zijn de luxe en de nieuwe opties die prachtig werken, maar duur zijn. Kostbare medicijnen worden zonder probleem door de verzekeraar vergoed”, zegt Rinnooy Kan. “Mensen hebben er veel baat bij, maar ze jagen er in een paar jaar de premie doorheen die ze hun hele leven hebben betaald.”
De zorg beweegt naar voren
De kern van de ING Zorgvisie is dat de zorg in beweging is en zich ontwikkelt richting de zorggebruiker. ING ziet de zorg steeds meer ‘naar voren’ komen. De laagcomplexe zorg zal steeds meer naar de eerste lijn verschuiven, waardoor patiënten steeds meer regionaal en dus dichter bij huis terecht kunnen. Denk aan het organiseren van gezamenlijke consulten van huisarts en medisch specialist, maar ook aan het inschakelen van maatschappelijk werk als sociale omstandigheden gezondheidsproblemen veroorzaken.
De zorg beweegt naar boven
De zorg beweegt ook naar boven. De organisatie van de zorg wordt complexer. Het zorgproces wordt meer programmatisch en multidisciplinair van opzet. De ondersteuning van de zorggebruiker wordt steeds belangrijker. De focus van de professional zal minder gericht zijn op interventie. Het zorgproces moet gemanaged worden, niet alleen voor die ene patiënt maar vaak voor een hele populatie van een bepaald gebied.
Potentie is er volop
De zorgsector groeit en blijft groeien. Dat is het eigenaardige van deze sector. Alleen kunnen we deze rekening steeds lastiger collectief dragen. Die vraag kan alleen goed worden beantwoord door de verantwoordelijkheid voor de zorggebruiker, voor zijn eigen gezondheid en de kosten, beter te definiëren.
Maar oude zekerheden vervagen
Potentie is er volop, maar strategie en positionering zijn belangrijker dan ooit. De individuele risico’s nemen toe. Oude zekerheden gaan op de helling. Zorginstellingen worden zorgondernemingen die ook bedrijfsmatig verantwoord moeten opereren. Het structureren van de verandering, dat is waar het de komende jaren om zal gaan.
Voor verdere informatie
ING denkt graag met u mee over wat dit betekent voor uw strategie, de (toekomstige) financierbaarheid van uw zorgactiviteiten, keuzes ten aanzien van uw verdienmodel, et cetera. Wanneer u hierover wilt doorpraten neem dan contact op met uw relatiemanager of mail de sectormanager erwin.winkel@ing.nl