De onderzoeken naar de aantrekkelijkheid van de ouderenzorg vliegen u om de oren. Ook het manifest van Hugo Borst om de ouderenzorg te verbeteren maakte onlangs veel los.
Er is naast geld vooral ook meer en gekwalificeerd personeel nodig. Wat staat zorgorganisaties te doen aan het voor velen slechte imago van de care door het gebrek aan uitdaging en de hoge werkdruk? Bijna een jaar geleden rapporteerde Aethon nog over de aanhoudende werkdruk, een onderzoek onder de werkdrukbeleving van 500 verpleegkundigen. Nu een jaar verder, zien we maar weinig verandering in de factoren die de werkdruk omhoog stuwen. Zorgvraag blijft onvoorspelbaar, wordt (mede door het uitstellen) steeds complexer van aard en kenmerkt zich door sterke pieken. En nog steeds wordt meer verlangd van steeds minder mensen en wordt de inzet van flexkrachten, ondanks de gebleken kwaliteit nog onvoldoende onderzocht en ingezet.
En wat te doen aan de concurrentie van het ziekenhuis? Uit een recent onderzoek onder 1.000 verpleegkunde studenten in het eerste jaar van hun opleiding blijkt dat ruim 70 procent zich oriënteert op een baan in het ziekenhuis. Het beeld van de ouderenzorg is nog steeds luiers verschonen en wassen. Daarom zijn vooral hbo-v-ers niet geïnteresseerd in een baan in een verpleeghuis, aldus het onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam.
Tijd voor een meer Trumpiaanse aanpak?
Met zijn slogan Make America great again! zinspeelde Trump op de onderhuidse ontevredenheid over de staat van de Verenigde Staten. Je kunt veel zeggen of vinden van de persoon en zijn uitingen, maar zo ‘verenigd’ was men blijkbaar niet. Trump won de verkiezingen geheel tegen de verwachting van velen in en is vanaf 20 januari 2017 een van de machtigste mensen op deze planeet. Wist u overigens dat hij de komende twee maanden ruim 4.000 nieuwe medewerkers moet aannemen? En dat er best veel overeind blijft van Obama care?
Wat kunnen de HR-discipline en HR-dienstverleners in de zorg van die Make America great again aanpak leren? Blijven we gebaat bij genuanceerde en uitgebalanceerde opinies over de aantrekkelijkheid van het werken in de verzorging en de verpleging? Hoeveel onderzoek gaan we nog doen?
De zorg is zeker niet gebaat bij het bouwen van nieuwe schotten of ‘muren’. Ook afwachten op de personeelsnorm vanuit Den Haag heeft geen zin. De care heeft dringend behoefte aan een sterk innoverend HR-uitvoeringsprogramma dat niet stopt tijdens bezuinigingen of als subsidies uit Den Haag stoppen. En het is een vast agendapunt voor directie en Raad van Bestuur. Met de vooral niet voorzichtig te implementeren werktitel Make care great en sexy again moeten we elkaar blijvend uitdagen om tot de beste en meest innovatieve HR-prestaties te komen. Omdat cliënten in de ouderenzorg het simpelweg verdienen.
Verleiding, traineeships en nooit meer stoppende ontwikkeling
Aethon bemiddelt bijna 1.500 zorgstudenten en zorgprofessionals. We zijn er trots op dat ze bewust kiezen voor de ouderenzorg. Trots ook als je hoort wat hun inzet voor cliënten betekent. Jaarlijks meten wij de tevredenheid van onze eigen mensen en vragen hen wat wij als werkgever nog beter kunnen doen. Als je het onze achterban vraagt wat zij van u en ons verwachten, is dat eigenlijk maar één ding: ontwikkeling. Daag ons uit en blijf ons ontwikkelen. Maak tijd vrij en besteed zorg aan goede onboarding- en inwerkprogramma’s. Geef de mensen het gevoel dat ze ertoe doen. Hoe vaak zeggen wij tegen jonge (aankomende) verpleegkundigen dat ze keihard nodig zijn? En dat ze juist het verschil kunnen maken in de ouderenzorg? En hoe ziet hun perspectief eruit? Eenmaal in FWG-schaal 45 of 50 en aan het werk of kunnen we ze meer bieden?
Het gaat al mis op de campus van verschillende hbo-instellingen. Hoeveel zorgorganisaties zijn daar dit jaar nu uitgenodigd om een goed en verleidelijk verhaal te vertellen over werken in de wijk? Wij snappen dat het voor organisaties zoals Aethon meer moeite kost toegelaten te worden tot de campus, maar de schrik van de praktijk lijkt wel erg groot. Moeten we nu echt een extra overlegorgaan bouwen die de beroepspraktijk verbindt aan het onderwijs?
We juichen het toe als nog meer zorgorganisaties aanvullende trainingen en opleidingen voor hun bestaande verpleegkundigen ontwikkelen, volgens het beroepsprofiel verpleegkunde 2020. Maar hoe groot is de kans dat verpleegkundigen er straks net zo bij staan als de duizenden Nederlandse politieagenten die door de werkdruk geen tijd hebben gekregen om hun zo broodnodige permanente trainingen te volgen?
Aethon is zeer nauw betrokken bij de personele ontwikkelingen in de zorgsector en bruist van de ideeën en daadkracht om zorgafdelingen en zorgteams flexibeler te maken. En nee, we hebben niet de zaligmakende oplossing voor alle uitdagingen. Maar we gaan graag samen met zorginstellingen de strijd aan. Middels onze opleidingsprogramma’s en Verpleegkunde-traineeships zorgen wij ervoor dat aankomende verpleegkundigen die al tijdens hun studie door ons worden verbonden aan opdrachtgevers in de care, kennismaken met de sector en blijvend gepassioneerd en geprikkeld worden. Als eerste stap in nog veel meer te zetten gezamenlijke HR-stappen om talent blijvend te interesseren en te binden. Gezamenlijk. Ja, ook door commerciële partijen dus. We hebben elkaar simpelweg nodig om het tij te keren. De care heeft zoveel moois te bieden en we zijn het zat om lijdzaam toe te zien. Let’s make care great & sexy again! Doet u mee?