Aantal aanvullend verzekerden daalt al jaren
Verwacht je volgend jaar zorg nodig te hebben die niet binnen de basisverzekering valt, zoals fysiotherapie of mondzorg? Of hoop je volgend jaar zwanger te worden? Om kosten te dekken kun je daar een aanvullende zorgverzekering voor afsluiten. Maandelijks betaal je dan een extra premie.
Het aantal Nederlanders dat kiest voor zo’n aanvullende dekking daalt al jaren. Wel zorgde corona voor een tijdelijke stijging. De oorzaak? “Veel mensen maakten zich zorgen dat bepaalde zorg niet zou worden vergoed”, aldus Bas Knopperts. Momenteel neemt het aantal verzekerden dat aanvullende verzekering kiest, weer af.
“Op dit moment denken ruim 1,5 miljoen Nederlanders erover om hun aanvullende verzekering te schrappen. Ik schrik enorm van dit aantal”, zegt Knopperts. “Een basisverzekering is verplicht in ons land, dus die moet je sowieso hebben. Voor aanvullende verzekeringen geldt dat niet. Natuurlijk is het altijd verstandig om te kijken of je niet te uitgebreid bent verzekerd. Verwacht je volgend jaar naar de tandarts of fysiotherapeut te gaan? Dan kan een aanvullende verzekering echt wel lonen. Het uitstellen van zorg kan op de lange termijn erg nadelig zijn.”
Relatief weinig keuze in aanvullende pakketten
Uit analyse van Independer blijkt dat er weinig verschillen zijn in de inhoud van de aanvullende pakketten voor tandarts en fysiotherapie. De veranderingen zitten vooral in de zorgpremie. Bij ongeveer de helft van alle aanvullende verzekering stijgt de premie ten opzichte van dit jaar. De hoogte hiervan verschilt sterk per pakket.
Knopperts: “We verwachten dat dit jaar ongeveer 60% van de Nederlanders bij Independer kiest voor een aanvullende verzekering. Dit percentage lijkt op het eerste gezicht misschien hoog, maar in vergelijking met voorgaande jaren is er een sterke daling te zien. Voor de coronacrisis ging het namelijk nog om bijna 70% van de verzekerden.”
Zorgverzekering vergelijken 2023
Maar waarom gaan we volgend jaar eigenlijk meer voor onze zorgverzekering betalen? Dat heeft verschillende redenen. Ten eerste wordt de zorg simpelweg duurder: vanwege vergrijzing maar ook door nieuwe, duurdere behandelingen. Ook stijgen de loonkosten van werknemers in de zorg.
Mede door deze stijgende zorgpremies, ziet Independer dat dit jaar meer mensen gebruik maken van hun onafhankelijke zorgvergelijker. Op basis van dekking, zorgkeuze én premies kun je met deze vergelijker je huidige zorgverzekering vergelijken met die van andere aanbieders. Basis én aanvullende verzekeringen worden vergeleken op basis van onder meer de premie, dekking en zorgkeuze. Zo kies je de best passende optie voor jou. Heb je specifieke zorgwensen? Ook die neemt de vergelijker mee.
Conclusie: zorgverzekering steeds vaker uitgekleed
Steeds minder mensen kiezen dus voor een aanvullende zorgverzekering. Hoe deze trend zich in de toekomst zal ontwikkelen? “We zien dat mensen via Independer steeds vaker alleen voor een basisverzekering kiezen. De aanvullende dekkingen voor bijvoorbeeld fysiotherapie, mondzorg en alternatieve geneeswijzen laten zij steeds vaker links liggen om kosten te besparen”, aldus Bas Knopperts. “Landelijk is deze trend de afgelopen jaren ook zichtbaar.
Als je naar cijfers van Vektis kijkt, zie je ook een dalend aantal Nederlanders met een aanvullende zorgverzekering, al is dit hier wel in mindere mate zichtbaar. Dit verschil wordt mogelijk veroorzaakt omdat de vergelijker op Independer vooral gebruikt wordt door prijsbewuste mensen.
Het percentage dat zich aanvullend verzekerd afneemt bij de mensen die via Independer afsluiten. Dit zijn ook veelal prijsbewuste mensen. Landelijk gezien zagen we dat afgelopen jaar ook maar dan in mindere mate.
Bronnenlijst
Nijhof E., & Romp M. (2021). zorgthermometer verzekerden in beeld 2021. Vektis – business intelligence centrum voor de zorg | Vektis.nl. https://www.vektis.nl/uploads/Publicaties/Zorgthermometer/Zorgthermometer%20Verzekerden%20in%20Beeld%202021.pdf
Nijhof E., & Romp M. (2022). zorgthermometer verzekerden in beeld 2022. Vektis – business intelligence centrum voor de zorg | Vektis.nl. https://www.vektis.nl/uploads/Publicaties/Zorgthermometer/Zorgthermometer%20Verzekerden%20in%20Beeld%202022.pdf
Rijksoverheid. (2022). wat verandert er in het basispakket van de zorgverzekering in 2023? Informatie van de Rijksoverheid | Rijksoverheid.nl. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zorgverzekering/
Guus van montfort
Bij de start van de nieuw zorgverzekeringswet in 2006 had ruim 93% van de verzekerden een aanvullende verzekering ,AV. ( Vektis) . Is volgens Vektis nu met ruim 10%-punten gedaald. De cijfers van Prisewise en Independer duiden op een steeds verdere daling. Omdat – waarschijnlijk- de groep die geen AV meer afsluit geen of een lage schade c.q. lager schaderisico zullen hebben , zal daardoor de premie voor de overblijvers stijgen. De AV verandert daardoor van “karakter” , het wordt van een “ verzekeringssysteem ” steeds meer een “ kostenverrekeningssysteem”. De conclusie dat “ zorgverzekering steeds vaker [wordt] uitgekleed” klopt op zich , maar wel met de kanttekening dat de “ verzekerden zichzelf dus uitkleden” . En niemand anders. Het is immers een private zorgverzekering. Als men dat om politiek-maatschappelijke redenen niet zou willen , dan kan b.v. de AV onderdeel maken van de basisverzekering. Maar dat is wel een geheel andere discussie. Guus van Montfort.
Olaf Wijman
‘Uit analyse van Independer blijkt dat er weinig verschillen zijn in de inhoud van de aanvullende pakketten’
En de basisverzekering is bij alle zorgverzekeraars gelijk.
WAAROM HEBBEN WE ÜBERHAUPT NOG AL DIE VERSCHILLENDE ZORGVERZEKERAARS MET HUN ONDERAANNEMERTJES!?
Zorg heeft geen verzekeraars nodig voor kwaliteit
Zorgstelsel Vertrouw toch op de zorgprofessional, betoogt urogynaecoloog Hugo van Eijndhoven. Dat levert betere én goedkopere zorg op.
https://www.nrc.nl/nieuws/2023/01/08/zorg-heeft-geen-verzekeraars-nodig-voor-kwaliteit-a4153606?utm_campaign=share&utm_medium=social&utm_source=linkedin&utm_term=in-sidebar