De bouw verliep volgens planning. Dus deze week gaan de cliënten van woonzorgcentrum De Leystroom in Breda naar hun nieuwe woningen. Het is niet alleen een verhuizing, de dementerende en somatische bewoners stappen in een belevingswereld die meer recht doet aan hun situatie.
Het interieurdesign speelt daarin een grote rol, zo laten Vicky van Kuijk en Michiel Wentges zien. Vicky van Kuijk is manager kwaliteit en beleid en waarnemend directeur/bestuurder van De Leystroom. Michiel Wentges is senior adviseur en partner bij bbn adviseurs.
Decorstyling
“Onze vraag aan de interieurontwerpers was: denk vooral vrij, richt je op de beleving en niet primair op regelgeving”, legt Van Kuijk uit. Dus ging de opdracht naar een bureau met ervaring in decor- en eventstyling: Fraai Projecten uit Raamsdonkveer. “Zij hadden nog nooit in de zorg gewerkt”, zegt Van Kuijk. “Dat is juist hun kracht.” Fraai werkte in dit project samen met Ronald Geelen, omgevingspsycholoog met dementie als expertise. In De Leystroom staan geen plastic tafels en stoelen, maar is gekozen voor natuurlijke stoffen en materialen. Sommige tafels zijn van hout, sommige banken hebben leren bekleding. Niks is standaard. Fraai heeft de spullen bij allerlei leveranciers en winkeltjes gekocht. Het maakt de groepsruimtes tot persoonlijke woonkeukens/huiskamers, die familie of mantelzorgers uitnodigen om bijvoorbeeld te helpen koken.
Loopcircuits
De Leystroom is gevestigd in 3 ruime, open gebouwen die met elkaar verbonden zijn, zo laat Wentges zien. Het ontwerp is van Rothuizen Architecten uit Breda. Ze liggen rondom een veilige binnentuin – waar de seizoenen zich gaan tonen door bloemen en een oude boom, naar ontwerp van De Rooy Hoveniers. “Door deze opzet ontstaan loopcircuits, zodat bewoners veilig kunnen ‘zwerven’ zonder obstakels.”
Buurtfunctie
Er is ruimte voor 66 bewoners. De woonzorgvoorziening bestaat uit 8 groepswoningen, elk voor 8 bewoners. Ze zijn thematisch ingericht, met als thema’s onder andere: appeltaart, aardbei, bos of weide. Dat bepaalt bijvoorbeeld het interieur van de keuken en de gezamenlijke ruimte, maar vooral het kleurgebruik. Zo herkennen bewoners sneller waar ze zijn. Daarnaast zijn er 2 appartementen voor echtparen waarbij een van de partners zorgbehoevend is. Die zijn gelijkvloers en de bewoners kunnen gebruik maken van de intramurale voorzieningen. Veel dagbesteding en begeleiding vindt plaats in het gebouw met centrale ruimtes. Daar komt ook een kapper, een winkeltje en een restaurant – allemaal met een duidelijke buurtfunctie, en gezamenlijke ruimtes voor verenigingen en vieringen. Dit gebouw is door een glazen gang verbonden met de woongebouwen.
Badkamers
Opvallend zijn de grote bergruimtes voor bijvoorbeeld tilliften, incontinentiemateriaal en medicijnkarren. Een unicum zijn de gedeelde badkamers tussen telkens 2 woningen op de somatische afdeling. Van Kuijk: “Enkele badkamers zijn te klein voor het gebruik van tilapparatuur. De ruime dubbele badkamer voorkomt dat mensen in rolstoel over de gang moeten.”
Treintje
Michiel Wentges heeft De Leystroom vanaf de eerste planvorming tot en met de oplevering bijgestaan. “Door 4 jaar met elkaar samen te werken voel je elkaar goed aan. Dat leidt tot eenduidige en efficiënte besluitvorming”, aldus de adviseur. De Leystroom huurt het vastgoed van woningcorporatie WonenBreburg. Het contract was al getekend voordat de bouw van start ging. Wentges: “We hebben stevig maar goed met WonenBreburg onderhandeld, met een prachtig resultaat tot gevolg. Ze dachten mee met alles en lieten bijvoorbeeld het budget voor de inkoop van apparatuur en domotica vrij aan De Leystroom. Dat gold ook voor de vaste inrichting waardoor De Leystroom hier echt zelf een draai aan kon geven en investeren in wat zij echt belangrijk vonden.”
De verhuizing van De Leystroom zette een treintje in gang in Breda. Het oude pand van De Leystroom wordt de nieuwe plek van de congregatie ‘Alles voor Allen’. Zij verlaten het monumentale klooster in het centrum. Daarin komt een campus van de NHTV, een opleidingsinstituut voor onder andere Hotel, Facility, Logistiek en Built Environment.