Een ziekenhuismaaltijd als een schilderij van een Hollandse meester? Bij Reinier de Graaf kan het. Het Delftse ziekenhuis viert zijn nieuwbouw met onder meer ‘De heerlijckheden van Vermeer’: vier exclusieve maaltijden, geïnspireerd op beroemde werken van de Delftse schilder Johannes Vermeer.
Een ziekenhuismaaltijd als een schilderij van een Hollandse meester? Bij Reinier de Graaf kan het. Het Delftse ziekenhuis viert zijn nieuwbouw met onder meer ‘De heerlijckheden van Vermeer’: vier exclusieve maaltijden, geïnspireerd op beroemde werken van de Delftse schilder Johannes Vermeer. De culinaire creaties werden speciaal ontwikkeld in de keuken van Chef Martin en topchef Pascal Jalhay zette er zijn signatuur onder.
“Dit zijn typisch concepten waarmee je je als instelling kunt onderscheiden”
Reinier de Graaf in Delft is het oudste nog bestaande ziekenhuis van Nederland. De instelling komt rechtstreeks voort uit het ‘Delftse Gasthuis’, waarvan al melding wordt gemaakt in een pauselijke oorkonde uit 1252.
Pionier
Vandaag de dag is Reinier de Graaf een regionaal topklinisch ziekenhuis dat op meerdere terreinen voorop loopt, vertelt Jetze-Jan Dijkstra, Manager Hotelservices bij Reinier de Graaf: “Vooral op het gebied van duurzaamheid zijn wij echt wel een pionier, maar we zijn daar altijd vrij bescheiden over geweest. Met het bestrijden van voedselverspilling bijvoorbeeld, momenteel een hot item, zijn wij in 2009 al begonnen, samen met Chef Martin. Dat jaar namen we als eerste instelling in Nederland het à la carte-concept van Chef Martin in gebruik. Met de uitrol van Pharmafilter [integraal concept voor verzorging, afvalverwerking en waterzuivering; red.] waren we zelfs de eerste ter wereld.”
Het ziekenhuis als hotel
De Vermeergerechten zijn volgens Dijkstra een goed voorbeeld van een constant streven naar vernieuwing op maaltijdgebied: “De interesse in eten en drinken groeit al jaren, en eigenlijk is het raar dat de ziekenhuiswereld daar zo bij achterloopt. Een patiënt moet kunnen eten wat hij thuis zou willen eten, op het moment dat hij dat zou willen; in die zin moet een ziekenhuis echt een soort hotel zijn. Ik wil ook af van het eeuwige cliché dat ziekenhuismaaltijden niet lekker of bijzonder kunnen zijn. Daar werken we met Chef Martin al jaren hard aan, en met succes.”
Iets heel speciaals
Voor deze gelegenheid wilde Dijkstra er nog een schepje bovenop doen. “Daarom hebben we geprobeerd Chef Martin uit te dagen: laten we nu eens iets heel speciaals gaan maken. Zo zijn we samen aan tafel gaan zitten en hebben we het concept voor de Vermeergerechten bedacht. Pascal Jalhay is vervolgens aan de slag gegaan met de thema’s die in het ziekenhuis steeds terugkomen. De werken van Vermeer en de verbinding met de omgeving hebben tijdens de hele bouw een centrale rol gespeeld en daarom ook in de maaltijden. Dat heeft uiteindelijk geleid tot vier heerlijke maaltijden die ieder op een unieke wijze worden gepresenteerd. Over hoe het geworden is, ben ik heel enthousiast. Dit zijn typisch concepten waarmee je je als instelling kunt onderscheiden. Wat mij betreft weer een mooi resultaat van de lange en goede samenwerking met Chef Martin.”
Kannen en Kruiken
Uiteraard is de innovatiedrang van Reinier de Graaf ook terug te zien in de nieuwbouw van het ziekenhuis: “Het is prachtig geworden, helemaal gericht op maximale gastvrijheidsbeleving. Patiënten kunnen mee-eten met bezoekers en andersom. In het bezoekersrestaurant bieden we zelfs bediening aan tafel. Dat restaurant heeft trouwens ook een naam gekregen die is geïnspireerd op Vermeer: ‘Kannen en Kruiken’. In de kleurstelling van de nieuwbouw heeft het werk van Vermeer eveneens een belangrijke rol gespeeld.”