De kosten van een ICT-project zijn vrij eenvoudig te berekenen. Maar wat levert zo’n nieuw platform of systeem precies op? En wie committeert zich aan de resultaten en effecten van het ICT-project? Vaak is de – tijdige en correcte – oplevering van ICT bepalend of we het project geslaagd noemen. Maar uiteraard zou het effect van ICT de maatstaf voor het succes moeten zijn.
Wat zijn de beoogde resultaten?
Het effect kun je alleen bepalen als al voor de start van het project de doelstellingen helder en meetbaar zijn geformuleerd. Gaan de kosten in de operatie door het nieuwe systeem omlaag? Kunnen we meer doen in minder tijd met minder mensuren? Worden relaties – cliënten, patiënten – beter geholpen? Is de tevredenheid van medewerkers verbeterd? Behalen we onze organisatiedoelstellingen makkelijker of sneller?
Innovatie gaat niet over technologie, maar over wat je wilt bereiken met de inzet van technologie. Door te sturen op effect, kun je bewuster de keuzes maken die waarde toevoegen aan de organisatie. Batenmanagement (of effectsturing) helpt om ervoor te zorgen dat investeringen (in ICT, maar ook op andere vlakken) de beoogde positieve opbrengsten opleveren.
Betrokkenheid vs. commitment
Focus op effect dus, maar daarmee alleen red je het niet. In de organisatie moet ook het eigenaarschap van het effect belegd zijn. Wie is verantwoordelijk voor de resultaten? Niet alleen in naam, maar met lijf en leden. Het is het verhaal van het varken en de kip die uitsmijters ham gaan verkopen. Beide zijn verantwoordelijk voor het eindresultaat, maar de mate van betrokkenheid verschilt enorm. Mocht het uitsmijterproject mislukken, dan legt de kip de volgende dag gewoon opnieuw een ei. Het varken brengt letterlijk iets van zichzelf op tafel voor het project.
Betrokkenheid versus daadwerkelijk commitment. Wil je echt resultaten bereiken, dan kies je voor het varken als eigenaar van het succes.
Inmiddels zijn we in ict al zover dat we begrijpen dat het succes van een ICT-project staat of valt met de adoptie van de nieuwe technologie. Kunnen gebruikers zodanig uit de voeten met het nieuwe systeem dat hun productiviteit verbetert? Batenmanagement gaat nog een stap verder. Levert het project in zijn geheel de resultaten op die we beoogden? Pas als je meet en weet wat vernieuwing onder aan de streep oplevert, kun je bepalen of het project echt succesvol is.
Meer weten over batenmanagement? Tijdens een interactieve rondetafelbijeenkomst vertellen we u graag meer over de voordelen en inzichten die batenmanagement en effectsturing opleveren. U bent van harte uitgenodigd op dinsdagmiddag 6 juni bij Winvision in Nieuwegein.
Door Anita van Dekken, Engagement Manager bij Winvision