Wijknetwerken werpt vruchten af, meldde Coöperatie VGZ onlangs in Skipr. Het succes smaakt naar meer en vraagt om verdieping. Dat laatste gebeurde afgelopen januari in Utrecht tijdens het Coöperatie VGZ Symposium Wijknetwerken.
Zorginkopers en ambtenaren van diverse gemeenten troffen elkaar om wijknetwerken te verkennen, te verdiepen en verder te ontwikkelen. Het leverde enthousiasme op, bewustwording én ontwikkelrichtingen die een goede basis bieden voor nog meer succes.
Leonie Voragen verrichtte de aftrap. Voragen is programmaleider Wijknetwerken bij Coöperatie VGZ en daarmee de aangewezen persoon om het concept over het voetlicht te brengen. In een wijknetwerk is het wijkteam dé schakel tussen het zorgnetwerk en het sociale netwerk. In het team werken verschillende dienstverleners samen met elkaar. ‘Samen’ en ‘doen’ zijn kernbegrippen in wijknetwerken, aldus Voragen.
Participatiesamenleving
In Nijmegen boeken wijkteams al succes. Jan Bannink van de gemeente Nijmegen constateert de opkomst van een participatiesamenleving. Burgers met een sterk sociaal netwerk zijn minder aangewezen op externe zorg. ‘Samenredzaamheid’, betitelde Bannink die trend. Laetitia Kuijpers van het ministerie van VWS legde de link naar het verbeterprogramma van de rijksoverheid voor 40 aandachtswijken.
Cultuuromslag
Onderdeel van het symposium was de inventarisatie van vraagstukken rond wijknetwerken. De vragen gingen onder meer over het precieze mandaat van een wijkteam en over de vereiste cultuuromslag in het denken over zorg. Wijknetwerken is géén nieuw instituut in het zorgstelsel; wijknetwerken is een systeemverandering. Een verdere financiële onderbouwing van wijknetwerken is volgens de symposiumgangers ook wenselijk; een effectmeting geeft meer inzicht in het rendement. Verder is preventie een voornaam thema.
Coherent
Het is al wel duidelijk dat wijknetwerken een coherent beeld schept van benodigde zorg. Ook ‘zorgmijders’ komen in beeld. Wijknetwerken biedt verder kansen voor participatie van burgers. Zij worden aangesproken op hun eigen kracht, netwerk en toegevoegde waarde.
Richtingen
De deelnemers dachten in Utrecht ook na over ontwikkelrichtingen. Selectie van de juiste mensen is nodig voor een werkend, integraal wijkteam. Reflectie op het zorgproces en veranderingszin passen in de profielschets. De autonomie van een wijkteam wordt afgebakend met een duidelijke resultaatomschrijving. Wijkteams doen er ook goed aan nadrukkelijk over de schutting te kijken bij zorgprofessionals.
Op het gebied van preventie ligt het voor de hand de (beweeg-) infrastructuur in een wijk inzichtelijk te maken. Verder kunnen de partners in wijknetwerken inspelen op bestaande normen en waarden in een wijk en op ‘noaberschap’. Het motto daarbij: werk vanuit datgene dat mensen zelf in beweging brengt. Dat sociale aspect is de kern van wijknetwerken, en de missie van Coöperatie VGZ; voor goede zorg, zorg je samen.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Leonie Voragen
Programmaleider Wijknetwerken bij Coöperatie VGZ