Skipr Daily daily 27 augustus 2024
Artikelen uit de daily

Nieuw zorgprogramma gaat tienduizenden ziekenhuismedewerkers trainen met VR en AI

Een alliantie bestaande uit de AFAS Foundation, Radboudumc, Maastricht UMC+ en Vereniging Arts en Leefstijl lanceert het programma Beter Gezond. Daarmee willen ze dertigduizend zorgprofessionals in 42 ziekenhuizen trainen in leefstijlgesprekken, gebruikmakend van onder meer VR en AI.

Lees verder
Weinig onderzoek naar verpleging en verzorging binnen ggz en gehandicaptenzorg Nieuwe klem voorkomt storingen van piepende infusen Vakbond FDV: ‘Eerstelijns fysiotherapeuten werken vanaf vandaag voor nop’ Amphia neemt Centrum Bijzondere Tandheelkunde over van ETZ Isala-bestuur niet gerust op nabijgelegen nieuwbouwproject Nieuwe bestuurder Informatiebeleid bij de Nederlandse ggz Zonder het juiste algoritme is AI niet meer dan een domme databank Mensen kunnen afspraak maken voor najaarsprik tegen corona

  • Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 3

  1. Hans ter Brake

    Top!. Natuurlijk is het goed om mensen die in ziekenhuizen komen (beter) te ondersteunen in hun leefstijl! En een professional kan mensen op het goede spoor zetten.

    Leefstijl start ergens anders. Thuis, jeugdzorg, op opvang/school, in sociale omgeving en buurt, bij clubs, tijdens opleiding en werk.

    Wellicht wat minder ‘eigen huis en tuin’-programma’s en meer leefstijl op tv? Inzet van zorgverzekeraars en gemeenten? En producenten en verkopers van ‘ongezond’?

    En zorgen dat mensen over hun eigen gegevens kunnen beschikken en die kunnen uitwisselen met (andere) professionals? 🤔🤨

    Het vergt een mindset en veel inzet van mensen. Zie ‘roken’, ‘vapen’, ‘slecht eten’, ‘jojo-gedrag’. In het goede spoor blijven is een ongelooflijk moeilijke opgave.

    Daarom geloof ik ook in de benaderingen van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn, 2diabeat en Leyden Academy on Vitality and Ageing met ‘supportgroepen’ van bondgenoten. En natuurlijk in de PGO, waarin we bijvoorbeeld meetwaarden en Positieve Gezondheid hebben geïntegreerd.

    Kunnen we dat niet samenbrengen?

  2. DM lemoine

    Mooi neem ook zo gauw mogelijk de wijkverpleging mee. Die zien dagelijks wat er goed gaat en wat niet

  3. pvhessen@sag-amsterdam.nl

    Heel goed dat op zo’n efficiënte manier (korte gespreksinterventies) het ‘medisch gezag’ van het ziekenhuis gaat meesturen richting gezond leven. Uiteindelijk zal de patiënt bijna altijd langduriger begeleiding nodig hebben. Daarvoor bestaan allerlei regionale netwerken van aanbieders Zorg & (vooral!) Welzijn binnen de leefwereld van de patiënt. En die netwerken zijn als het goed is niet alleen bezig met individuele leefstijl, maar ook met de leefomgeving: het wordt lastig een gezonde leefstijl vol te houden met op elke hoek van de straat een snackbar, sigarettenboer of vapeshop, en nergens toegankelijke beweegfaciliteiten.

    Ik mag er toch wel van uitgaan dat het doorverwijzen (via Beter Verwijs én door het Leefstijlloket) plaatsvindt in samenspraak met dergelijke netwerken in de regio waar de patiënt woont? En ja, dat zo organiseren is ongetwijfeld een grote klus voor bijv. een UMC met een grote adherentie vanuit vele regio’s. Maar een parallel aanbod van leefstijlspecialisten naast de bestaande regionale netwerken zou versnippering betekenen en daarmee ondoelmatig gebruik van onze schaarse preventiemiddelen.

    Ik mag het hopen, ik lees het niet …..