Bestuursvoorzitter Theo Langejan van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft geregeld buitenlandse dienstreizen laten betalen door bedrijven die opdrachten uitvoeren voor de NZa of door instellingen waarop de NZa toezicht houdt. Dat meldt NRC Handelsblad op basis van documenten waar de krant de hand op heeft gelegd.
Ook zou Langejan in juli 2010 een opdracht aan IT-dienstverlener Capgemini gegund hebben voor 160.000 euro zonder de eigen inkoopregels van de NZa te volgen. GroenLinks en SP vinden de aantijgingen dermate ernstig dat Langejan op zijn minst tijdelijk ook zijn functie ontheven zou moeten worden.
Doofpot
Het functioneren van de NZa wordt momenteel onderzocht door een commissie onder leiding van oud-topambtenaar Hans Borstlap. Hij bekijkt in opdracht van minister Schippers in hoeverre de NZa tekort is geschoten in haar werk. In een postume getuigenis stelde NZa-medewerker Athur Gottlieb, die begin dit jaar zelfmoord pleegde, verschillende misstanden aan de kaak. Zo zou de NZa slordig omspringen met vertrouwelijke informatie van en concurrentiegevoelige informatie van zorgverzekeraars en zorgverleners. Ook zou de NZa gepoogd hebben interne misstanden in de doofpot te stoppen.
Farmaceuten
De nieuwe beschuldigingen hebben onder meer betrekking op het reis en declaratiegedrag van Langejan. Sinds zijn aantreden in 2010 is hij zeker zestien keer op kosten van bedrijven en zorginstellingen op dienstreis geweest. Zo verbleef hij in april 2012 vier dagen in een hotel bij Saint-Paul-de-Vence aan de Franse Rivièra op kosten van farmaceut Pfizer. De suite met zwembad waar hij verblijft kostte Pfizer 700 euro per nacht. Aangezien de NZa bepaalt welke farmaceutische zorg in Nederland wordt vergoed, kan deze reis makkelijk worden gezien als belangenverstrengeling.
Accountant en consultant PwC bood Langejan daarnaast geheel verzorgde reizen aan naar Singapore, Washington, Zuid-Afrika en Mexico. Langejan maakte de reizen volgens de NRC in diensttijd, maar wel als adviseur van een denktank van PwC. Datzelfde PwC doet onderzoekswerk voor de NZa. PwC’s concurrent KPMG heeft in 2012 voor bijna 420.000 euro advieswerk gedaan voor de NZa. En KPMG is ook de accountant die de financiële verantwoording van de NZa zelf controleert. Ook KPMG betaalde reis- en verblijfskosten van Langejan. Zo bezocht hij begin 2012 de door KPMG georganiseerde European Health Summit. Hoewel Langejan geen rol heeft in het programma, betaalde KPMG wel zijn verblijf in Brussel.
Beschadigen
Voor verschillende Kamerleden is de maat vol na de nieuwste berichten in NRC Handelsblad. “Je moet van alle smetten vrij zijn als toezichthouder. De geloofwaardigheid als ‘streng toezichthouder’ is weg’’, vindt Renske Leijten (SP). “Kennelijk voelt de NZa-top zich boven haar eigen regels staan. Dit beschadigt de NZa”, aldus Linda Voortman (GroenLinks). Hanke Bruins Slot (CDA) wil weten waarom minister Edith Schippers (Volksgezondheid) vindt dat de NZa-topman in functie kan blijven.
Een woordvoerster van de NZa geeft in een reactie aan dat de topman een aantal keer vanwege een nevenfunctie bij Bending the Cost Curve naar het buitenland is gereisd. Hij was spreker op congressen en zijn reizen werden vergoed door PwC, dat achter het project en de bijbehorende symposia zit. Als de NZa zelf interesse heeft in een congres, betaalt de organisatie alle kosten wel degelijk zelf. “Tenzij we spreken, dan accepteren we een vergoeding”, aldus de woordvoerster. (ANP/Skipr)