Het bestuur van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) vindt de voorwaarden voor de overheveling van zorgtaken naar de gemeenten “ontoereikend”. Daarmee duurt de impasse rond de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) voort.
Eerder deze week gaf twee derde van de VNG-achterban tegen de overheveling in de huidige vorm te zijn, ondanks de toezegging van staatssecretaris Van Rijn om 3,9 miljard euro extra beschikbaar te stellen voor de uitvoering van de nieuwe zorgtaken. Vrijdag boog het VNG-bestuur onder aanvoering van voorzitter Annemarie Jorritsma zich over de ontstane situatie “Het voorwaardenpakket zoals het er nu ligt is ontoereikend voor een verantwoorde invoering van de nieuwe taken”, aldus Jorritsma. “Het moment is dan ook aangebroken dat gemeenten zeggen: op deze manier en onder deze voorwaarden kunnen wij het niet doen.”
Bezwaren
De bezwaren van de gemeenten concentreren zich op drie punten. Om te beginnen is er volgens de VNG onvoldoende waarborg voor samenwerking met zorgverzekeraars. Voor verzekeraars blijft de samenwerking met gemeenten te vrijblijvend, vinden de gemeenten, met afschuifrisico’s als gevolg waardoor burgers van het kastje naar de muur worden gestuurd.
Ook plaatst het huidige budgettaire kader gemeenten voor ondraagbare financiële risico’s , stelt het VNG-bestuur. Ze wijst in dit verband op de overgangsrechten voor de burger, terwijl de gemeenten het zonder overgangsmaatregelen moeten stellen maar wel minder budget tot hun beschikking hebben dan in de huidige AWBZ.
Bovendien vindt de VNG dat het kabinet geen of onvoldoende regie voert op de drie samenhangende decentralisaties van zorg, jeugdzorg en participatie. De VNG ziet zich op dit punt gestunt door het recente advies van de Raad van State.
Reactie
De VNG wacht nu op een verdere tegemoetkoming van het kabinet. “Als het kabinet niet zorgt dat wij op een zorgvuldige en verantwoorde manier onze inwoners kunnen ondersteunen, dan voorspellen we dat zij daar de dupe van worden”, zegt Jorritsma. “Wij verwachten een adequate reactie van het kabinet. Het kabinet is nu aan zet”.