Een duidelijk transitieplan moet zorgorganisaties helpen de hervormingen in de langdurige zorg goed uit te voeren. De Miljoenennota geeft hier echter geen invulling aan, stelt Actiz, organisatie van zorgondernemers.
De transitie zal in 2015 zijn beslag vinden, maar zorgorganisaties moeten volgens de branchevereniging nu al voorzorgsmaatregelen nemen, onder andere op het gebied van vastgoed en personeel. Uit de Troonrede en Miljoenennota blijkt dat de veranderingen in de langdurige zorg en de hervormingen in de ouderenzorg en de zorg thuis worden voortgezet “Omdat we niet tot 2015 kunnen wachten om actie te ondernemen, is het van groot belang dat we nu al aan de slag gaan. Het komend jaar wordt een overgangsjaar, waarin veel structuurveranderingen in het stelsel worden verwacht om per 2015 ingevoerd te worden”, stelt ActiZ, organisatie van zorgondernemers.
Transitieagenda
ActiZ heeft een eigen transitieagenda opgesteld, waarin zij maatregelen voorstelt voor een ‘zachte landing’ voor zorgorganisaties. Deze willen onnodig banenverlies voorkomen en hebben tijd en ruimte nodig om woningen en het zorgaanbod aan te passen aan de behoeften van de toekomst. Daarbij hebben zij volgens ActiZ ruimte voor ondernemerschap nodig.
De staatssecretaris van VWS heeft aangekondigd eind september een transitieplan voor de langdurige zorg naar de Tweede Kamer te sturen.