Ziekenhuizen hebben de verloskundige zorg in de nachtelijke uren sterk verbeterd. Het is nu net zo veilig om ’s nachts in een ziekenhuis te bevallen als overdag. Dat schrijven twee deskundigen op het gebied van babysterfte in het vakblad Medisch Contact.
In 2008 hadden twee andere gynaecologen aan de bel getrokken, omdat de babysterfte in ziekenhuizen doordeweeks buiten kantoortijden 23 procent hoger bleek te liggen dan overdag. Dat zou onder meer te wijten zijn aan een gebrek aan ervaren personeel in de nachtelijke uren. De cijfers kwamen uit de periode 2000-2004. Vooral kleinere ziekenhuizen gingen als reactie daarop hun verloskundeafdeling gingen sluiten, omdat ze niet 24 uur per dag een wakkere gynaecoloog hebben klaarstaan.
Veiligheid
Gynaecoloog Loes van der Leeuw-Harmsen en medisch bedrijfskundige Hans Schaaf hebben nu de cijfers uit de periode 2004-2008 geanalyseerd en daaruit blijkt dat er geen verschil meer is. Ze denken dat dit onder meer komt doordat ziekenhuizen meer verloskundigen in dienst hebben genomen en ook in het algemeen scherper letten op de veiligheid.
Reorganisaties
Daarom stellen Van der Leeuw-Harmsen en Schaaf in Medisch Contact dat het ook zonder kostbare reorganisaties is het mogelijk om buiten kantooruren eenzelfde kwaliteitsniveau te bereiken als overdag. Ze vinden dat er een halt toeroepen moet worden aan onomkeerbare grote reorganisaties, zoals het sluiten van verloskundeafdelingen van kleinere ziekenhuizen. (ANP Skipr))