Minister Edith Schippers van VWS maakt de zorg zelf duurder door zorgverzekeraars te laten bepalen welke ziekenhuizen bepaalde zorg mogen bieden. Dat stelt bijzonder hoogleraar actief burgerschap Evelien Tonkens in de Volkskrant.
Tonkens reageert op het hoofdlijnenakkoord dat Schippers deze week sloot met de zorgaanbieders en verzekeraars. Tonkens deelt het streven om te komen tot concentratie en specialisatie, een ontwikkeling die ook al gaande was.
Stinkend brouwsel
Tonkens, in de Volkskrant: “Het zou goed zijn als de minister die ontwikkeling goed zou begeleiden om te voorkomen dat er gaten vallen. Maar van goed begeleiden is nog nooit een minister beroemd geworden. Dus gaat Schippers hier eigenhandig in roeren en gooit er een kleffe saus van kostenbesparing en marktwerking overheen. Resultaat is een stinkend brouwsel.”
Riskant en troebel
De bijzonder hoogleraar noemt het verder ‘riskant en troebel’ als verzekeraars straks gaan bepalen welk ziekenhuis welke behandeling uit mag voeren. Volgens Tonkens kunnen patiënten er niet op vertrouwen dat selectie dan werkelijk op basis van kwaliteit gebeurt. Bovendien zou spreiding van zorg de kwaliteit kunnen schaden, als niet goed op de samenhang in de zorg gelet wordt.
Reorganisatiekosten
Tonkens vreest dat de maatregel de zorgsector op kosten jaagt. Zo wijst ze op het voornemen van Schippers om gederfde inkomsten te betalen vanuit een herstructurereingsfonds. Ziekenhuizen zullen te maken krijgen met reorganisatiekosten. Ook moeten patiënten straks verder reizen, waarvoor de linkse oppositiepartijen een reiskostenvergoeding zullen eisen.