Het conceptadvies van het College voor zorgverzekeringen (CVZ) over het schrappen van de vergoeding voor bepaalde dure geneesmiddelen heeft tot felle reacties geleid. Volgens critici is het voorstel onethisch en ondergraaft het het solidairtietsbeginsel. Anderen noemen de overweging van het CVZ moedig.
De oppositie in de Tweede Kamer heeft aangekondigd opheldering te willen over de hoge kosten van bepaalde medicijnen. Het College voor zorgverzekeringen (CVZ) pleit volgens de NOS in een conceptadvies voor het stoppen van de vergoeding van bepaalde dure medicijnen voor enkele zeldzame ziekten. De Tweede Kamer is zo ver nog niet. PVV, SP en GroenLinks zijn ertegen. “Zieke mensen hebben recht op medicijnen, ook als die duur zijn! Pak de bureaucratie in de zorg maar aan!”, twitterde PVV-leider Geert Wilders. Hij uit ook harde kritiek op het CVZ, dat hij onethisch gedrag verwijt.
De medicijnen die CVZ niet langer zou willen vergoeden, zijn bedoeld ter behandeling van de ziekte van Pompe of de ziekte van Fabry. Op jaarbasis kost de behandeling voor een patiënt met Pompe tussen de 400.000 en 700.000 euro. Die voor iemand met Fabry kost zo’n 200.000 euro. In totaal gaat het om 11 miljoen euro op jaarbasis in Nederland.
Basisverzekering
De SP vindt dat de prijs van het medicijn er niet toe doet. “Mensen met een zeldzame ziekte en dure geneesmiddelen moeten een beroep kunnen doen op de solidariteit in de basisverzekering. Je kiest niet voor een zeldzame ziekte”, zei SP-Kamerlid Renske Leijten tegen BNR Nieuwsradio.
Verhouding kosten en werking
Eeke van der Veen (PvdA) vindt het “niet zo gek” dat het CVZ heeft gekeken naar de verhouding tussen de kosten van een medicijn en de werking. Hij stelt dat sommige medicijnen de kans vergroten om 2 jaar langer te leven, maar dan omgerekend wel 15 miljoen euro per jaar kosten. Van der Veen wil weten waarom sommige medicijnen zo “belachelijk duur” zijn. “De farmaceutisch industrie kan niet zomaar z’n gang gaan.”
Snijden in bureaucratie
Ook Leijten weet wel waar ze wil beginnen. “Het geld klotst in de sector over de randen, alleen de verkeerde kanten op.” Wat haar betreft moet er gesneden worden in bureaucratie en vergoedingen aan specialisten. “Het geld wordt niet verspild bij de patiënt.”
Hoge prijs
“De hamvraag is waarom een medicijn 7 ton per jaar per persoon moet kosten”, stelt GroenLinks. “Dat komt deels door onderzoekskosten, maar ook omdat het tot nu toe het enige medicijn is en er geen goedkopere alternatieven zijn. Een farmaceutisch bedrijf kan daardoor elke prijs vragen.” Gezondheidseconoom Wim Groot noemt het ter discussie stellen van bepaalde vergoedingen, zoals het CVZ in het conceptadvies doet, op BNR Nieuwsradio “een moedige stap”. “Een modaal gezin betaalt inmiddels al een kwart van z’n inkomen aan de gezondheidszorg”, aldus Groot. “Die zitten er echt niet op te wachten om nog veel meer voor gezondheidszorg te moeten betalen.”
Ook voorzitter Rien Meijerink van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) acht een verder debat over collectief te vergoeden geneesmiddelen onvermijdelijk. “Kijk systematisch naar de kosten en baten in de zorg, de gezondheidswinst,” adviseert Meijerink op de RVZ-site. “Maar òòk naar de rechtvaardigheid en de ethische kant van de vergoeding van dure geneesmiddelen”.
Farmaceuten reageren
De farmaceutische bedrijven Genzyme en Shire, die de medicijnen tegen de ziekte van Pompe en de ziekte van Fabry maken, hebben ook commentaar op het CVZ-advies. Genzyme zou het onverantwoord vinden “om patiënten met deze ernstige ziekten een effectieve therapie te onthouden uitsluitend en alleen op basis van financiële afwegingen, terwijl die geneesmiddelen wel gewoon beschikbaar zijn.” Dat meldt de NOS op basis van een schriftelijke reactie van het bedrijf. De fabrikant maakt Myozyme, het medicijn tegen Pompe en Fabrazyme, een van de twee middelen tegen de ziekte van Fabry.
Shire, producent van Replagal, het andere medicijn tegen de ziekte van Fabry, zegt het advies van het CVZ onacceptabel te vinden, meldt de NOS. “De prijs van de middelen wijkt niet af van wat jaren geleden is aangekondigd, toen in Europees verband werd besloten om middelen te gaan ontwikkelen tegen deze zeldzame ziekten.”
Patiënt
Patiënt Gijsbers die de ziekte van Pompke heeft wordt slachtoffer als de minister het CVZ-advies overneemt. Gijsbers vindt de redenatie van het CVZ – 40 jaar behandelen voor 2 jaar langer leven- niet kloppen: “Het gaat niet zozeer om het langer leven alleen. Het gaat ook over de kwaliteit van leven. Zonder de Myozyme zijn wij, Pompe-patiënten, veel sneller aangewezen op hulp, hulpmiddelen, e.d. Pompe betekent niet alleen maar een korter leven, maar ook een leven met toenemende beperkingen, motorisch, maar ook ademhalingsorgaan wordt aangetast, nier- lever- en hartfuncties worden minder, kortom, de ziekte van Pompe tast uiteindelijk het algehele functioneren aan. Hulpbehoevendheid/afhankelijkheid kost ook geld”, aldus Gijsbers in een reactie op Skipr. (Skipr/ANP)