Door in te zetten op kwaliteit kan 4 tot 8 miljard euro bespaard worden in de zorg. Focus op kwaliteit betekent ondermeer dat sommige behandelingen niet nodig zijn. Bovendien worden complicaties voorkomen. Zo is het mogelijk de stijgende zorgkosten het hoofd te bieden. Dat schrijven management consultants van Booz & Company in de publicatie ‘Kwaliteit als medicijn’.
Als artsen afzien van overbodige en ondoelmatige behandelingen bij patiënten, scheelt dit jaarlijks tot acht miljard euro aan zorgkosten. Dat zegt Ab Klink van Booz & Company, vrijdag in de Volkskrant. De oud-minister van Volksgezondheid baseert zich op gesprekken met bestuurders, artsen en hoogleraren over mogelijkheden om de explosief stijgende zorgkosten op te vangen. Deze maatregel is voor patiënten bovendien veel minder ingrijpend dan bezuinigingsmaatregelen als premies verhogen, meer bijbetalen, wachtlijsten invoeren of behandelingen niet meer vergoeden.
Uitkomstfinanciering
Klink en zijn collega-consultants pleiten daarnaast voor uitkomstfinanciering: zorgverleners zouden in eerste instantie moeten worden betaald op basis van de kwaliteit van de verrichtingen in plaats van voor het aantal verrichtingen dat ze uitvoeren. Op die manier kan onnodige en vermijdbare zorg voorkomen worden, stellen ze. “Een specialist zou moeten worden betaald voor de tijd die nodig is om een patiënt voor te lichten over de voor- en nadelen van operaties en behandelingen in plaats van alleen te betalen voor behandelingen”, constateert Klink.
Experiment
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid kan zich vinden in de visie van de consultants. De minister was al van plan om te experimenteren met uitkomstfinanciering. “De minister heeft met zorgsectoren en zorgverzekeraars al akkoorden afgesloten over een beperking van het volume zonder dat er wachtlijsten ontstaan. Hierdoor zijn belangrijke stappen gezet om de zorg betaalbaar te houden, tegelijkertijd kwalitatief te verbeteren en verspilling tegen te gaan”, aldus een woordvoerder van Schippers.
Therapietrouw
Een ander element uit de analyse van Klink heeft betrekking op de gebrekkige therapietrouw. Skipr berichtte in april al over een berekening van Booz & Company waaruit blijkt dat het verhogen van therapietrouw de samenleving 2,4 miljard euro oplevert. Klink stelde toen dat gebrekkige therapietrouw in Nederland tot een productiviteitsverlies van negen tot dertien miljard euro leidt. Volgens Klink vormt het huidige gefragmenteerde stelsel een sta in de weg bij het vergroten van de therapietrouw, omdat de baten van een dergelijke maatregel niet gelijkelijk bij de verschillende stakeholders terecht komen. “De huidige incentives in het zorgstelsel zijn bijna allemaal gericht op meer volume”, aldus Klink. Om dergelijke prikkels buiten werking te stellen pleitte Klink in april voor integrale bekostiging op basis van gezondheidsuitkomsten.: “We zullen op zoek moeten naar slimmere verbindingen en de fragmentatie moet uit het systeem.”