Het rapport van Klink bevat een goede beschrijving van enkele grote problemen in de zorg, maar biedt geen oplossing. Slechts enkele “zeer globale oplossingssuggesties”. Dat stelt artsenorganisatie KNMG.
De KNMG stelt dat het rapport niet duidelijk of aannemelijk maakt hoe de genoemde vier tot acht miljard besparing kan worden bereikt. Dit beamen de economen Wim de Groot en Henriette Maassen van den Brink in een opiniestuk getiteld ‘De miljarden van Klink komen er niet‘ in de Volkskrant. “De scheidslijn tussen een noodzakelijke en een overbodige behandeling is moeilijk te trekken. Om aan 8 miljard besparing te komen, zou één op de vier medische behandelingen onnodig moeten zijn. Dat is zeer onwaarschijnlijk.” De Groot is hoogleraar gezondheidseconomie aan Maastricht University en Maassen van den Brink is hoogleraar economie te Maastricht en aan de UvA.
Ook geeft het rapport volgens de KNMG geen bruikbare strategie hoe de zorgsector uit de spiraal van volumetoename, beloning van kwantiteit in plaats van kwaliteit, overbehandeling en versnippering in de zorg kan geraken.
Veranderingen
De KNMG is het wel eens met de integrale benadering en meer zelfmanagement van ouderen en patiënten met meerdere chronische ziekten, maar zegt dat de oplossing hiervoor aanzienlijk gecompliceerder is dan het rapport schetst. Volgens de KMNG moeten opleidingen ingrijpend worden veranderd en zijn er veel meer generalistische zorgverleners nodig dan er nu zijn. Bovendien moeten de gezagsverhoudingen in de zorg veranderen, taakherschikking moet een realistisch alternatief worden en eHealth-toepassingen en elektronische communicatie moeten breed worden ingevoerd.
Evidence based behandelen
Verder legt het rapport veel nadruk op evidence based behandelen. De KNMG stelt dat het een illusie is om hierop grote besparingen te verwachten. Evidence is ver te zoeken in een groot deel van de zorg: met name de care en de zorg bij (oudere) patiënten met meerdere chronische ziekten. Dit zal ook niet snel veranderen, schat de KNMG in. Bovendien blijkt praktijkvariatie vaak hardnekkig, zelfs als er overtuigende evidence bestaat.