Zorgverleners moeten vaker aangifte doen als ze te maken hebben met gewelddadige of agressieve patiënten. Deze oproep doen de beroepsverenigingen KNMG en de Orde van Medisch Specialisten (OMS). Tevens roepen zij op tot hogere straffen bij geweld tegen zorgverleners.
De maat is vol wat betreft agressie in de zorg, vindt KNMG-voorzitter Rutger Jan van der Gaag. Het hindert een goede zorgverlening aan andere patiënten. Hij en Frank de Grave van de KNMG riepen begin deze maand op tot zwaarder bestraffen van geweld en bedreigingen tegen hulpverleners in de zorg. Dit in reactie op het geweldsincident in het Kennemer Gasthuis waar een patiënt een chirurg mishandelde.
Goed hulpverlenerschap
Zij vinden dat dit soort gedrag tegen zorgverleners even hard aangepakt moet worden als dat tegen ambulance-, brandweer- en politiemedewerkers. Dit leverde soms reacties van onbegrip op, zegt Van der Gaag. Zo was er de vraag of de oproep tot zwaarder bestraffen van geweld en bedreigingen tegen hulpverleners in de zorg en aangifte doen tegen een patiënt niet haaks staat op goed hulpverlenerschap. “Neen!” is Van der Gaags antwoord hierop. “Een dokter moet tegen een stootje kunnen, kritische vragen, twijfels, onvredeboosheid en teleurstelling bij de patiënt horen erbij. Maar ook een patiënt moet bij deze begrijpelijke uitingen van machteloosheid de redelijke grenzen in de gaten houden. Maar goed hulpverlenerschap staat niet buiten de werkelijkheid van menselijke verhoudingen”, stelt Van der Gaag in zijn blog op Skipr.
Grenzen van integriteit
Bedreigingen en openlijke agressie kunnen en mogen in deze niet getolereerd worden, stelt hij. “Ook hierin moet de patiënt serieus genomen worden. En dat betekent aangifte doen. Het lijden en ongemak mag nooit als excuus dienen om de grenzen van integriteit van de ander te schenden. In die zin past aangifte doen bij bedreiging en geweld in de arts/verpleegkundige patiënt relatie tot goed hulpverlenerschap.”