Het UMC Groningen en een samenwerkingsverband van het Erasmus MC (Rotterdam), LUMC (Leiden) en TU Delft mogen de protonentherapie gaan toepassen. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft ze maandag een vergunning gegeven om deze nieuwe vorm van radiotherapie voor specifieke vormen van kanker toe te passen, meldt het ministerie van VWS maandag.
Over twee andere aanvragen voor de vergunning wil Schippers meer informatie hebben. De indieners uit Maastricht en Amsterdam hebben 6 weken om hun eerdere verzoek aan te vullen.
Basispakket zorgverzekering
Protonentherapie wordt nu nog niet aangeboden in Nederland. Bij deze behandeling wordt bestraald met geladen deeltjes (protonen), die nagenoeg hun volledige energie precies op de juiste plaats in de tumor afgeven. De behandeling met protonen richt minder schade in het lichaam aan dan de gangbare bestraling. Het College voor zorgverzekeringen (CVZ) bepaalde eerder dat deze nieuwe behandeling voor bepaalde aandoeningen in het basispakket van de zorgverzekering komt.
Protonentherapie
Dat de vergunning is afgegeven, betekent niet dat de protonentherapie ook definitief gegeven gaat worden in deze UMC’s. De vergunninghouders moeten nu aan de slag om de financiering rond te krijgen zodat ze de protonentherapie daadwerkelijk kunnen aanbieden. Uiteindelijk kiezen de zorgverzekeraars met welk centrum of centra ze een contract sluiten. (ANP)
——
Hoe houdbaar is de top van de Nederlandse zorg? Kom naar het Skipr 99 event
U bent niet te oud. En ook niet te jong. U bent op uw plek in Skipr generaties; een spetterende live talkshow tijdens het Skipr 99 event op woensdag 18 december 2013. Voor het eerst staan tijdens het Skipr 99 event de masterclasses financiën, innovatiestrategie en governance het menu. Meld u vandaag nog aan voor één van de masterclasses en de Skipr 99 talkshow.